Epäorgaaniset fotokromiset materiaalit - Kylänpää, Tinja (My University, 2025)
Nykypäivänä tarvitaan luovia keinoja uusien teknologisten sovelluskohteiden kehittämiseen. Epäorgaaniset fotokromiset materiaalit ovat viimeaikoina nousseet esille, kun halutaan suunnitella esimerkiksi uusia sensoreita, laseja tai kuvantamislaitteita. Fotokromismilla tarkoitetaan materiaalin palautuvaa värinmuutosta. Yleensä värinmuutos saadaan aiheutettua altistamalla materiaali suurienergiselle ärsykkeelle kuten röntgen- tai UV-säteilylle. Vaikka fotokromismi havaittiin jo kymmeniä vuosia sitten, keskittyivät fotokromisten materiaalien tutkimukset pääosin orgaanisiin yhdisteisiin. Tutkimusten edetessä on kuitenkin pystytty saamaan selville myös epäorgaanisten fotokromisten materiaalien mekanismeja ja parhaita analyysikeinoja. Näiden avulla materiaalien ominaisuuksia voidaan muokata sopimaan useisiin sovelluskohteisiin. Tutkielma syventyy tarkastelemaan nykyisiä sovelluskohteita, mutta myös mahdollisia uusia kehitteillä olevia. Tällä hetkellä tutkituimpia sovelluskohteita ovat röntgensäteilyn dosimetrit, optinen tiedontalletus ja älykkäät lasit. Tutkimusta suoritetaan myös monitasoisesta hujauksen estosta ja uudelleenkirjoitettavista tietonäytöistä. Fotokromismin lisäksi monien epäorgaanisten fotokromisten materiaalien luminesenssiominaisuutta halutaan hyödyntää käyttökohteissa, mikä tekee oikean materiaalin löytämisestä hankalaa. Useissa materiaaleissa ongelmia tuottaa fotokromismin heikkous, mikä voidaan ratkaista lisäämällä materiaaliin sopivia seosioneja. Tämä saattaa kuitenkin heikentää luminesenssiominaisuutta. Ongelmista huolimatta epäorgaanisten fotokromisten materiaalien kehitys on ollut nopeaa ja tulee jatkumaan yhä suurempana tulevaisuudessa. Uusia löydöksiä tehdään jatkuvasti ja entistä optimoidumpia materiaaleja saadaan tuotettua. Tästä tutkimusta on hyvä jatkaa keskittymällä väriprosessien parhaisiin aallonpituuksiin.
Keywords: fotokromismi, dosimetri, tiedontallennus, uudelleenkirjoitettavat tietonäytöt, monitasoinen huijauksen esto