Ravintola Old Bank osana muisteltua arkea ja kaupunkia - Salminen, Suvi (My University, 2022)
Ravintola Old Bank oli vuosina 1993-2019 Turun keskustassa toiminut vanhan pankkirakennuksen tiloihin perustettu olutravintola. 1990-luvun alkupuolella ravintolan avautuessa asiakkaille Suomi oli kokenut pankkikriisin ja elettiin taantuman aikaa. Ajan juomaravintoloista merkittävä osa oli keskiolutbaareja, joissa tarjoiltiin lähinnä kotimaista keskiolutta. Jo heti ensimmäisinä vuosinaan Old Bankin perustaut Jarkko Kovasiipi alkoi tuoda Suomeen erilaisia oluita muualta maailmalta ja henkilökunnalle järjestettiin olut- ja opintomatkoja Euroopan olutmaihin. Ravintola tunnettiin laajasta olutvalikoimastaan, osaavasta henkilökunnastaan sekä historiallisesta pankkimiljööstään. Ravintolassa kävi paljon turisteja niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Turku tuli tunnetuksi vanhoihin kiinteistöihin, kuten apteekkiin, kouluun, vessaan ja pankkiin, perustetuista ravintoloista. Old Bank lopetti toimintansa vuonna 2019. Uutinen herätti monessa turkulaisessa vahvoja tunteita ja mielipiteitä. Vuosina 2020–2021 entisissä pankkitiloissa toimi ravintola River Bank, nykyisin liiketilassa sijaitsee tanskalaisen ravintolaketjun Proud Mary -pubikonsepti. Tässä tutkielmassa käyn läpi ravintola Old Bankin ja entisen pankkirakennuksen historiaa muistitietoon pohjautuen. Aineiston avulla pyrin selvittämään, mitä merkityksiä rakennus ja ravintola Old Bank saavat muistellussa. Lisäksi pohdin rakennusta muistojen kantajana ja osana Turun kaupunkikuvaa. Loppupuolella käyn läpi nostalgian vaikutusta osana muisteluaineistoa. Tavoitteena ei ole saada kokonaiskuvaa siitä, mitä Old Bank merkitsi kaikille asiakkailleen, vaan nostaa esiin yksittäisten asiakkaiden, työntekijöiden ja kaupunkilaisten muistoja ja ajatuksia Old Bankkiin liittyen. Keskeisenä metodologisena ja teoreettisena viitekehyksenä työssäni on muistitietotutkimus. Aineistonani ovat kuusi tekemääni teemahaastattelua ja seitsemän teemakirjoitusta vastauksena julkaisemaani kirjoituspyyntöön. Olen analysoinut aineistoja teemoittelun keinoin. Tutkimuksessa on käytetty myös refleksiivistä pohdintaa, etnografiaa ja kontekstualisointia. Tutkielmassani kävi ilmi Old Bankin olleen tärkeä osa asiakkaidensa arkea ja juhlaa. Ravintolassa käymiseen liittyi sosiaalisia kohtaamisia ja vahvaa yhteisöllisyyttä. Ylipäätään Pankkiin liittyy aineistossa paljon kaipausta etenkin alkuaikojen ravintolaa kohtaan. Old Bankin lopettaminen tuntuu olleen monelle suuri menestys, niin henkilökohtaisemmalla kuin yleisemmälläkin tasolla, sillä ravintola oli myös monen kaupunkilaisen mielestä Turun ylpeyden aihe.
Keywords: etnologia, muistitieto, nostalgia, kaupunkikulttuuri, rakennettu ympäristö, rakennusperintö, arki, juhlat, alkoholikulttuuri, ravintolat, pubit, baarit, olut, kaupunkikuva, matkailu, identiteetti, kaupunkikansatiede