”See you guys next Monday!” - Yhteisöllisyyden rakentuminen YouTuben elokuvareaktiovideoissa - Huhta, Laura (My University, 2026)
Erilaisten verkkoyhteisöjen rakentuminen on sosiaalisen median aikakaudella vaivatonta ja monitasoista. Tutkin kandidaatintutkielmassani YouTubeen julkaistuja elokuvareaktiovideoita ja näitä tuottavien kanavien ympärille rakentuvaa yhteisöllistä toimintaa. Tarkastelen, miten videoiden tekijät ja katsojat rakentavat tätä sekä millaiset lähtökohdat YouTube alustana ja elokuvareaktiovideo videotyyppinä tälle tarjoavat. Pääasiallisena tutkimusmetodina tutkimuksessa toimii verkkoetnografia, jonka lisäksi hyödynnän myös muun muassa retoriikananalyysia tarkastellessani videontekijöiden ja kommentoijien puhetapoja. Ensisijaisena tarkastelun kohteena ovat kanavat Dylan is in Trouble ja Aaron and Jo, joiden lisäksi rikastutan analyysiani esimerkeillä muista samankaltaisista kanavista. Tutkimuksen tulosten mukaan elokuvareaktiovideoon kytkeytyy useita ilmiöitä, jotka yhdessä muodostavat hedelmällisen perustan verkkoyhteisön muodostumiseen. Elokuvakokemusta, reaktiovideoita ja yhteisöllisyyttä yhdistää muun muassa läsnäolo, nauraminen, fanittaminen, parasosiaalinen kommunikaatio ja tunteiden jakaminen. YouTube kannustaa yhteisöllisyyteen muun muassa viestinnässään ja erilaisia työkaluja tarjoamalla, minkä motivaationa toimii kaupalliset intressit.
Keywords: YouTube, reaktiovideo, elokuva, yhteisöllisyys, verkkoyhteisö