Unraveling the Dynamics of Market Irrationality : Study of the Impact of Analyst Recommendations on Share Prices and Volumes in the Finnish Stock Market - Kivikoski, Lauri (My University, 2024)
The semi-strong form of the efficient market hypothesis indicates that the prices already reflect all evidently available public information. If this is true, there is little or no validation for sell-side analyst work. Thus, in theory, the market should absorb all information beforehand, and analysts could not provide new insights that would move share prices. This widely argued topic in finance divides researchers and is one of the most researched topics globally. To contribute to the wide pool of efficient market research, this study examines the topic of efficient market hypothesis through a Nordic lens as an event study. More specifically, the study examines if the OMX Helsinki 25 index mirrors efficient price and volume discovery seen in other global markets around analyst recommendation announcements, using abnormal returns and volumes for analysis. The study suggests that the Finnish stock market may be less efficient than other markets around the world, with evidence of significant share price and volume movements around analyst recommendation announcements. The results show that the recommendation announcements affect abnormal returns, especially on the analyst recommendation announcement day and one day following the announcement. Moreover, the results show that there tends to be a several-day drag in the abnormal returns after the recommendation announcements, especially after the Sell recommendation announcements. As with abnormal returns, large trading volumes are observed on the analyst recommendation announcement day and the following days. Interestingly, trading volumes see a more significant drag after recommendation announcements, especially after Buy recommendations. The movements may be partly explained by behavioral finance theories like overreaction and herding, indicating market inefficiencies. Further analysis reveals that index price, market cap, and liquidity are key drivers of the moves in abnormal returns, hinting at potential recommendation bias and other behavioral inefficiencies in the market. These findings challenge the semi-strong form of the efficient market hypothesis in the Finnish market. The study also suggests that analysts may have advantages over other market participants, potentially contributing to these inefficiencies.

Tehokkaiden markkinoiden hypoteesin puoli-vahva muoto osoittaa, että hinnat heijastavat jo kaikkea ilmeisesti saatavilla olevaa julkista tietoa. Jos tämä on totta, on vain vähän tai ei lainkaan perusteita analyytikkojen työlle. Teoriassa markkinoiden pitäisi olla imenyt kaikki tieto jo etukäteen, eikä analyytikot voi tarjota uusia näkemyksiä, jotka liikuttaisivat osakekursseja. Tämä laajasti keskusteltu aihe rahoituksessa jakaa tutkijoita ja on yksi tutkituimmista aiheista maailmanlaajuisesti. Myötävaikuttaakseen laajaan tehokkaiden markkinoiden tutkimuskenttään, tämä tutkimus tarkastelee tehokkaiden markkinoiden hypoteesia pohjoismaisesta näkökulmasta. Tarkemmin sanottuna tutkimus tarkastelee, miten tehokkaasti OMX Helsinki 25 -indeksi heijastelee hintojen ja volyymien liikkeitä analyytikkosuositusten ympärillä. Näitä liikkeitä on nähtävissä muilla globaaleilla markkinoilla analyytikkosuositusten julkistusten yhteydessä, ja tämä tutkimus käyttää epänormaaleja tuottoja ja volyymejä analyysiin Suomen markkinan osalta. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että Suomen osakemarkkinat saattavat olla vähemmän tehokkaat kuin muut markkinat ympäri maailmaa, ja analyytikkosuositusten julkistusten yhteydessä on merkittäviä osakekurssien ja volyymien liikkeitä. Tulokset osoittavat, että suositusten julkistukset vaikuttavat epänormaaleihin tuottoihin erityisesti analyytikkosuositusten julkistuspäivänä ja sitä seuraavana päivänä. Lisäksi tulokset osoittavat, että suositusten julkistusten jälkeen epänormaaleissa tuotoissa on taipumus useiden päivien viiveeseen, erityisesti myyntisuositusten jälkeen. Kuten hintojen kanssa, myös suuria kaupankäyntivolyymejä havaitaan analyytikkosuositusten julkistuspäivänä ja sitä seuraavina päivinä. Mielenkiintoista on, että kaupankäyntivolyymit näkevät merkittävämmän viiveen suositusten julkistusten jälkeen, erityisesti ostosuositusten jälkeen. Liikkeet voidaan osittain selittää käyttäytymistalouden teorioilla, kuten ylireagoinnilla ja laumasijoittamisella, mikä viittaa markkinoiden tehottomuuksiin. Lisäanalyysi paljastaa, että indeksihinnan liikkeet, markkina-arvo ja likviditeetti ovat avaintekijöitä epänormaalien tuottojen liikkeissä, mikä viittaa mahdolliseen suositusvinoumaan ja muihin käyttäytymisen tehottomuuksiin markkinoilla. Nämä havainnot haastavat tehokkaiden markkinoiden hypoteesin puoli-vahvan muodon Suomen markkinoilla. Tutkimus viittaa myös siihen, että analyytikoilla saattaa olla etuja muihin markkinaosapuoliin nähden, mikä saattaa myötävaikuttaa näihin tehottomuuksiin.
Keywords: abnormal returns and volumes, analyst recommendations, efficient market hypothesis, behavioural finance, epänormaalit tuotot ja volyymit, analyytikkosuositukset, tehokkaiden markkinoiden hypoteesi, käyttäytymistalous