Valheellisen kieltämisen vaikutus muistiin aikuisilla - Kojo, Linda; Lamminen, Fanny (My University, 2024)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten valheellinen kieltäminen vaikuttaa muistikuvaan kielletystä asiasta sekä kieltämistilanteesta. Aikaisempi tutkimus on keskittynyt muiden valehtelun muotojen, kuten amnesian esittämisen, ja muistin yhteyteen. Valheellisen kieltämisen vaikutuksista muistiin on toistaiseksi saatavilla vain vähän tutkimusta ja katsauksemme tarkoituksena oli koota ne yhteen. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, johon valikoitui mukaan 16 tutkimusartikkelia. Haut tehtiin EBSCO PsycINFO, EBSCO PsycArticles, PubMed ja ProQuest Psychology Database -tietokannoista. Mukaan otetut tutkimukset olivat aikuisilla toteutettuja kokeellisia tutkimuksia, joissa tutkittiin, miten valheellinen kieltäminen vaikuttaa muistiin. Tulosten perusteella valheellinen kieltäminen ei vaikuta parantavasti kielletyn kohteen muistamiseen, mutta näyttö muistia heikentävästä vaikutuksesta jäi ristiriitaiseksi. Valheellinen kieltäminen heikensi muistisuoritusta kieltämistilanteeseen liittyen suurimmassa osassa tutkimuksia keskisuurella tai suurella efektillä. Tulosten perusteella valheellinen kieltäminen saattaa vaikuttaa heikentävästi kieltämistilanteen muistamiseen. Katsaus tuottaa arvokasta tietoa valheellisen kieltämisen vaikutuksesta muistiin, sillä se on tiettävästi ensimmäinen aiheesta tehty systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Tutkimusten vähäisyyden ja tulosten ristiriitaisuuden vuoksi aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta.
Keywords: kognitiiviset prosessit, muisti, muisto, unohtaminen, valehtelu, valheellinen kieltäminen