Historiataustat ja museotilan hyödyntäminen historianopetuksessa : Luokanopettajaopiskelijoihin kohdistettu tutkimus - Haukio, Eetu; Kujansuu, Juho (My University, 2026)
Tutkimuksen aiheena on luokanopettajaopiskelijoiden taustat historian parissa ja heidän suunnittelemansa menetelmät hyödyntää erilaisia museotiloja opetuskäytössä. Aiheeseen ei ole suoraa aiempaa tutkimusta, joten aihe on tärkeä tutkittavaksi. Tutkimustulosten avulla museot voisivat luoda ja muokata omia näyttelyitään ja oppilasvierailuita opettajien tavoitteiden ja yleisesti käyttämiä menetelmien suhteen sopivammiksi. Lisäksi saadaan uusia näkökulmia suunnitellessa luokanopettajien monialaisia opintoja yliopistossa historian oppiaineen osalta. Tutkimusaineisto on kerätty Katse historiaan -hankkeen yhteydessä syksyllä 2023. Olemme saaneet tutkimusaineiston käyttöömme hankkeen tutkimusryhmältä. Tutkimuksessamme hyödynnämme aineistoa, joka sisältää taustatietolomakkeet, osallistujien kirjallisia vastauksia ja katseenseuranta-aineistoa. Keskitymme tutkimuksessamme viiden luokanopettajaopiskelijoiden vastauksiin. Analysoimme keräämämme aineistoa laadullisen tutkimuksen menetelmin. Lisäksi hyödynsimme taustatietolomakkeiden vastauksia analysoidessa käytimme keinoina lukumäärien laskemista, sekä keskiarvoja, jotka yleensä mielletään määrälliseen tutkimukseen. Taustatietolomakkeesta saatiin vastaukset osallistujien taustoista historian parissa. Osallistujien vastauksissa oli eroja, mutta yleisesti vastaukset mukailivat samankaltaista linjaa. Esille nousi, että kaikki vastaajat pitivät historiaa osana yleissivistystä ja opettavaisena. Yleisimmät tavat olla tekemisissä historian kanssa olivat tiedonhaku, dokumentit ja elokuvat sekä vierailu museoissa ja historiallisissa kohteissa. Lisäksi muutamassa vastauksessa esille nousivat esimerkiksi videopelit ja podcastit. Vastauksissa korostuivat sekä oppiminen että viihtyminen historian parissa. Tulosten mukaan luokanopettajaopiskelijat hyödyntäisivät museotilaa opetuksessa erityisesti oppilaslähtöisesti, huomioiden lasten kiinnostuksen ja aktiivisen osallistumisen. Keskeisiä menetelmiä ovat esineiden havainnointi, yhteinen keskustelu, toiminnalliset tehtävät sekä historiallisen ymmärryksen herättäminen esimerkiksi vertailun ja tarinallisuuden avulla. Museot nähdään moniaistisina ja monipuolisina oppimisympäristöinä, joita voidaan integroida eri oppiaineisiin.
Keywords: Museopedagogiikka; informaalit oppimisympäristöt; historian opetus