Yhteisiä juttuja : Luovan lukemisen lukupiiri syksyllä 2019 - Kirvesoja, Pasi (My University, 2021)
Tämän tutkielman aiheena on lukupiiritoiminnassa avautuvat inter- ja intrapersoonallisten yhteyksien mahdollisuudet. Tutkielman kohteena on syksyllä 2019 ohjaamani luovan lukemisen lukupiiri ja siitä keräämäni aineisto, joka koostuu osallistujien alku- ja loppuhaastattelujen ja kahden valikoimani lukupiiritapaamisen äänitteiden translitteraatioista. Lukupiiri oli osa Turun yliopiston Kertomukset, lukeminen ja hyvinvointi -tutkimushanketta. Tutkimuskysymyksiäni ovat, millaista yhteyttä osallistujat kirjallisuudelta hakivat ja millaisia yhteyden kokemuksia lukupiirissä syntyi. Tutkielman teoreettisen taustan keskeisimpiä lähteitä ovat Rita Felskin Uses of Literature -teos (2008) ja Hanna Meretojan teoreettinen muotoilu kerronnallisesta toimijuudesta, jonka aspekteista erityisesti kerronnallinen dialogisuus on tutkielmassa keskeisessä roolissa. Keskeisiä tutkimustuloksia on, että lukijoina lukupiiriin osallistuneet etsivät kirjallisuudesta monipuolisesti erilaisia yhteyksiä, joiden kuvaamiseen Felskin kuvaamat kirjallisuuden käyttötapojen kategoriat (tunnistaminen, lumoutuminen, tieto ja tyrmistyminen) sopivat hyvin. Toinen keskeinen tulos on, että aineistoni valossa luovan lukemisen lukupiiri näyttää mahdollistavan yhteisöllisen tilan, jossa on edellytykset harjaannuttaa kerronnallista dialogisuutta.
Keywords: lukupiirit, lukeminen, yhteisöllisyys, ryhmäkeskustelu, kerronnallinen dialogisuus