Ministeriöiden ja yritysten näkemykset tietoliikennetiedustelusta : Tiedonhankintalakityöryhmän mietinnön lausuntokierros - Leppänen, Toni (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan tietoliikennetiedustelusta Suomessa käytyä keskustelua. Tutkimuksen kohteena ovat ministeriöiden sekä yritysten tiedonhankintalakityöryhmän mietinnön lausuntokierroksella antamat lausunnot. Tutkimuksen tarkoituksena on tunnistaa näkemyseroja toimijoiden väliltä. Ministeriöiden ja yritysten lausuntojen muodostamaa diskurssia analysoidessani käytän hyödykseni myös turvallistamisteorian näkökulmaa, jonka avulla pyrin tunnistamaan lausunnoista turvallistamisen eri viitekohteita. Tutkimusaihetta taustoitan käsittelemällä tiedustelulain valmisteluun johtanutta kehitystä. Tässä näkökulma keskittyy erityisesti digitalisaatioon ja kyberturvallisuuteen. Lausuntojen perusteella tärkeäksi niin ministeriöiden kuin yritystenkin taholta nähtiin digitalisaatiokehityksen ja valtiojohdon toimintakyvyn turvaaminen. Yksityisyyden suoja näyttäytyi lausuntopalautteen perusteella arvona sellaiseksi, ettei sen tärkeyttä lähdetä suomalaisessa keskustelussa vähättelemään. Näkemykset valvonta- ja lupamenettelyiden tärkeydestä vaikuttavat olleen poikkiyhteiskunnallisia toimien samalla epäsuorana keinona osoittaa tietoliikennetiedustelun lähtökohtainen ongelmallisuus yksityisyyden suojan kannalta. Kansantalouden ja kilpailukyvyn näkökulmasta huomio kiinnittyi vahvasti tietoliikennetiedustelun sallimisesta Suomen maakuvalle aiheutuviin mahdollisiin vaikutuksiin. Korostetun tärkeänä esiintyi ulkomaisten investointien turvaaminen ja Suomen houkuttelevuus yritysten sijoittautumispäätösten kannalta. Yleislinjana voidaan todeta yritysten esittäneen ministeriöitä kriittisempää ja yksityiskohtaisempaa arviointia mietinnön sisällöstä. Eroavuutta löytyi myös tietoliikennetiedustelusta käytetystä terminologiasta ja retoriikasta.