Persianlahden sodan käsittely Suomen ja Irlannin parlamenteissa - Eklund, Riku (My University, 2022)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan ja vertaillaan Suomen ja Irlannin parlamenteissa käytyjä keskusteluja koskien 2. elokuuta 1990–28. helmikuuta 1991 käytyä Persianlahden sotaa. Persianlahden sodassa kansainvälinen yhteisö pyrki diplomatian, taloudellisen painostuksen ja lopulta aseellisen voiman avulla pakottaa Irak poistumaan valloittamastaan Kuwaitista. Sota ei suoraan koskettanut Suomea ja Irlantia, mutta sodan aikana molempien maiden parlamenteissa käytiin aktiivista keskustelua sodasta, sen vaikutuksista ja keskeisistä osapuolista. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitkä aiheet liittyen Persianlahden sotaan nousivat erityisesti esiin Suomessa ja Irlannissa sekä vertailla molempien maiden parlamenteissa käytyjä keskusteluja sotaan liittyen, etsien näistä keskusteluista eroja ja yhtäläisyyksiä. Tässä tutkimuksessa on pyritty myös selittämään Suomessa ja Irlannissa sotaan liittyneissä keskusteluissa esiin nousseita eroja ja yhtäläisyyksiä tutustumalla molempien sekä Länsi-Euroopan historiaan, varsinkin 1900-luvulla. Tutkimuksen aineistona on käytetty molempien maiden parlamenttikeskusteluista koottuja pöytäkirjoja, jotka löytyvät Suomen eduskunnan ja Irlannin oireachtasin virallisilta sivuilta. Tutkimuksen aineiston analyysiin on sovellettu vertailevaa ja kvalitatiivista tutkimusmetodeja sekä sisällönanalyysiä. Aineiston läpikäynnissä on myös käytetty apuna koodaamista. Suomen ja Irlannin parlamenteissa eniten käsitellyt teemat liittyen Persianlahden sotaan olivat sodan keskeisimpien osapuolten, Irakin ja Yhdysvaltojen toimien käsittely, sekä pohdinta sodan vaikutuksista kansainväliseen politiikkaan ja talouteen. Suhtautumisessaan sodan vaikutuksiin kansainväliseen politiikan ja talouteen suomalaiset ja irlantilaiset jakautuivat vahvasti kahtia, suomalaisten ollessa näistä asioista huolissaan irlantilaisten ollessa taas toiveikkaampia talouden ja kansainvälisen politiikan näkymiin sodasta huolimatta. Suhtautumisessa sodan keskeisiin osapuoliin Suomen ja Irlannin parlamentit sen sijaan jakautuivat sisäisesti kahtia vasemmistoon ja keskustaoikeistoon. Molemmissa maissa Irakin sodanaikaiset toimet tuomittiin, mutta keskustaoikeisto oli Irakin arvostelussaan huomattavasti vasemmistoa ankarampaa. Yhdysvaltoja keskustaoikeisto sen sijaan puolusti vasemmiston arvostellessa myös supervallan toimia sodassa.
Keywords: Persianlahden sota, Suomen eduskunta, Irlannin parlamentti, oireachtas, poliittinen keskustelu