Kotouttavan sosiaalityön asiantuntijuus monialaisen kotoutumisen edistämisen muuttuvassa toimintaympäristössä - Pennanen, Tiina (My University, 2023)
Tässä sosiaalityön pro gradu -opinnäytteessä tarkastelen kotouttavan sosiaalityön asiantuntijuuden haasteita maahanmuuttajien integraation eli kotoutumisen edistämisen toimintaympäristön muutoksissa. Kotoutumisen edistämisen lakisääteiset tavoitteet toimeenpannaan monialaisena yhteistyönä kunnissa, hyvinvointialueilla ja työvoimapalveluissa. Hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa 2023 poistuivat sosiaalipalvelut kuntien palveluvalikosta ja samalla kotoutumisen edistämisen kentälle syntyi uusi hallinnollinen rajapinta. Kotoutumisen edistämisen palvelumallin muutos jatkuu vuonna 2025, kun kotoutumislainsäädännön kokonaisuudistuksen myötä kunnille säädetään uusia kotoutumisen edistämisen tehtäviä. Maahanmuuttajien kotoutumista edistäviä palveluita järjestetään julkisten ja yksityisten sekä kansalaisyhteiskunnan toimijoiden monialaisena yhteistyönä. Kun yhteistyöhön osallistetaan myös asiakas ja hänen yhteisönsä, kotoutumisen edistämisestä tulee monitoimijaista. Palvelurakennemuutoksen myötä kotoutumislainsäädännön piirissä olevien asiakkaiden palvelut hajautuvat eri toimialoille ja niiden rajapinnoille. Uusi toimintaympäristö on kiinnostava niin asiakastyön kokonaisuuden hallinnan näkökulmasta kuin uuden työnjaon ja lainsäädännössä määritellyn monialaisen yhteistyön järjestymisen kannalta. Tutkimuksen teoreettisen viitekehyksen muodostavat kotoutumisen edistämisen yleiset ja sosiaaliset tavoitteet. Tutkimusaineisto koostuu hallituksen kotoutumisen edistämistä koskevan lakiesityksen HE 208/2022 vp valiokuntakäsittelyvaiheessa 2022–2023 annetuista asiantuntijalausunnoista. Analyysiin valituissa lausunnoissa kotoutumisslainsäädännön toimeenpanon paikallistason käytäntöjen asiantuntijat kunnista, erilaisista järjestöistä ja hyvinvointialueilta esittävät näkemyksiä kotoutumisen edistämisen nykytilanteesta ja tulevista haasteista työnjaon muuttuessa. Tutkimus on laadullinen ja tutkimusmenetelmä on teoriaohjaava sisällönanalyysi. Tutkimusaineiston analyysissä muodostui kolme monialaisen kotouttamistyön kokonaisuutta: vuorovaikutuksen, osallistamisen ja yhteistyön kentät. Tutkimus osoitti, että kotoutumisprosessin käynnistäminen edellyttää asiakastyöltä monikulttuurisia vuorovaikutustaitoja ja kulttuuritietoista työotetta sekä asiantuntijuutta sektorirajat ylittävän palvelutarpeen arvioinnissa. Muuttajien osallistaminen suomalaiseen yhteiskuntaan puolestaan edellyttää yksilöiden ja yhteisöiden potentiaalin sekä kotoutumisen edistämisen rakenteellisten esteiden tunnistamista. Monialaisen yhteistyön kentällä tarvitaan kokemusta toimialojen rajapinnoilla työskentelystä sekä näkemystä asiakastyön kokonaishallinnasta ja ymmärrystä kotoutumisprosessin kokonaisvaltaisuudesta. Kotoutumisen edistämisen kentällä havaittujen haasteiden tarkastelu osoitti, että kotouttavan sosiaalityön asiantuntijuus ja työorientaatio antaisivat työkalut kotouttamistyön kokonaisuuden hallintaan tilanteessa, jossa palvelut polveilevat toimialojen sisällä ja välillä. Tutkimus myös osoitti, että monialaiselle työskentelylle on toimintavalmiudet. Jatkossa on kiinnostavaa seurata, löytyykö organisaatiotasolla kykyä ja halukkuutta järjestää tila kotoutumisen edistämisen erilaisten asiantuntijuuksien toteuttamiselle sekä monialaisen ja myös monitoimijaisen yhteistyön kehittämiselle.
Keywords: kotouttava sosiaalityö, kotoutumisen edistäminen, kotoutuminen, kotouttaminen, kotouttamistyö, kotoutumispalvelut, integraatio, monialainen yhteistyö, monitoimijuus