Takaisinostojen vaikutus osakkeen arvoon : Lyhyen ja pitkän aikavälin tapahtumatutkimus Pohjoismaista vuosilta 2007-2017 - Hagström, Markus (My University, 2019)
Omien osakkeiden takaisinostot ovat kasvattaneet suosiotaan varojenjakomenetelmänä viimeisten vuosikymmenten aikana. Vuosi 2018 oli ennätyksellinen takaisinostojen kannalta, osto-ohjelmien yhteenlaskettu ilmoitettu takaisinostomäärä ylitti Yhdysvalloissa 1000 miljardia dollaria. Myös Eurooppalaiset suuret yhtiöt ovat yhä enemmän keskittyneet jakamaan varojaan takaisin osakkeenomistajilleen. Takaisinostojen on useissa tutkimuksissa havaittu aiheuttavan epänormaaleja tuottoja sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä osto-ohjelman julkistamispäivän jälkeen. Epänormaali tuotto tarkoittaa tuottoa, joka ylittää saman aikavälin markkinatuoton. Suurin osa aiheeseen liittyvistä aikaisemmista tutkimuksista käsittelee Yhdysvaltojen markkinoita, Pohjoismaisia tutkimuksia aiheesta ei juurikaan löydy. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, aiheutuuko omien osakkeiden takaisinostoista epänormaaleja tuottoja Pohjoismaisilla markkinoilla lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Aineistoa tarkastellaan lisäksi maakohtaisesti sekä yrityskoon mukaan jaoteltuna. Epänormaalien tuottojen aiheutumisen taustalla vaikuttavia tekijöitä pohditaan aikaisemman kirjallisuuden avulla. Tärkeimmiksi ilmiötä selittäviksi tekijöiksi ovat nousseet yritysjohtajien kyky ajoittaa takaisinostot tilanteeseen, jolloin yrityksen osake on alihinnoiteltu ja takaisinostojen avulla toteutettava signalointi, joka vähentää sisäpiiriläisten ja markkinoiden välisen epäsymmetrisen informaation määrää osakkeen todellisesta arvosta. Tutkimusaineisto koostuu kaikista Helsingissä, Tukholmassa ja Kööpenhaminassa listatuista yrityksistä, jotka kuuluvat Nasdaq OMX:n Pohjoismaiselle listalle ja jotka ovat suorittaneet omien osakkeiden takaisinostoja vuosien 2007–2017 aikana. Tutkimusmetodina toimii tapahtumatutkimus. Lyhyen aikavälin tutkimuksessa käytetään markkinamallia ja pitkän aikavälin tutkimuksessa kalenteriaikaisen portfolion -menetelmää ja kolmifaktorimallia. Lyhyen aikavälin epänormaalit tuotot ovat koko aineiston osalta 1,99 % takaisinosto-ohjelman julkistamispäivänä. Maakohtaisesti tarkastellen epänormaaleissa tuotoissa ei ole merkittäviä eroja. Pienyritysten epänormaalit tuotot ovat aineistossa suurimmat, yli 3 % julkistamispäivänä. Pitkän aikavälin epänormaalit tuotot ovat keskimäärin 17,24 % tapahtuman jälkeisen kahden vuoden seurantaperiodin aikana. Tulokset ovat linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa, Pohjoismaissakin omien osakkeiden takaisinostoista aiheutui epänormaaleja tuottoja vuosien 2007–2017 aikana. Tulokset puoltavat väittämää yritysjohtajien kyvystä ajoittaa takaisinostot tilanteisiin, jolloin osake on alihinnoiteltu ja signaloinnin merkitystä epänormaaleja tuottoja selittävänä tekijänä.
Keywords: Takaisinostot, tapahtumatutkimus