Pohjoinen rakennusperintö muuttuvassa ilmastossa : -haasteet ja sopeutuminen - Peuraniemi, Johanna (My University, 2026)
Kandidaatintutkielmassani tutkimusmenetelmänä toimii kirjallisuustutkimus, jossa etsin ja sovellan tietoa kirjallisista lähteistä. Tämä kandidaatintutkielma muodostuu rakennusperinnön termin määrittelystä ja pohjoisen rakennusperinnön ominaispiirteiden kuvailusta. Työssä paneudutaan myös rakennussuojelun lainsäädäntöön ja ohjauskeinoihin. Esityksessä tuodaan esiin ilmastonmuutoksen odotettuja vaikutuksia Lapin maakunnan alueella sekä niiden vaikutuksia rakennusperintöön. Rakennusperintö on rakennettua kulttuuriympäristöä, jossa ihmisen jättämä kädenjälki on näkyvää. Rakennettu kulttuuriympäristö muodostuu yhdyskuntarakenteesta, rakennuksien ulko- ja sisätiloista sekä pihoista, puistoista ja muista rakenteista kuten esimerkiksi tiestöstä. Rakennusperintö on osa yhteistä ympäristöä, historiaa ja muistiamme. Monimuotoinen rakennettu ympäristö kertoo asutushistoriasta, elinkeinoista ja historian muovaamasta kulttuurisesta ja henkisestä perinnöstä. Suomen keskilämpötilan arvioidaan nousevan tutkijoiden mukaan kahdesta neljään astetta seuraavan sadan vuoden aikana skenaariosta riippuen. Suomen pohjoisten osien odotetaan lämpiävän eteläisiä osia nopeammin. Ilmastonmuutoksella on merkittäviä vaikutuksia pohjoisten alueiden rakennusperintöön, jonka ominaispiirteet ovat syntyneet kylmän ilmaston ja pitkien talvien ehdoilla. Ilmaston lämmetessä ja sääolojen äärevöityessä nämä perinteiset rakenteet kohtaavat uusia rasituksia, joita niitä ei ole alun perin suunniteltu kestämään. Muuttuvat sääolosuhteet, kuten esimerkiksi lisääntyvät sateet, tuulen mukana kulkeutuvat sateet ja lämpötilan vaihtelut voivat vaikuttaa olennaisesti rakennusmateriaalien kestävyyteen ja rakenteiden säilyvyyteen. Muuttuvista olosuhteista johtuen rakenteiden korjaussykli kiihtyy, jolloin korjaustoimenpiteet aiheuttavat alkuperäisten materiaalien ja rakennusosien häviämistä. Ilmastonmuutos voi siis olennaisesti vaikeuttaa rakennusperinnön säilymistä. Rakennusperintö voi tuoda ilmastonmuutoksen sopeutumiseen myös uusia kulttuurisia puolia. Perinteiseen rakentamiseen liittyy arvokkaita taitoja muun muassa luonnon kestävään käyttöön liittyen. Rakennusperinnöllämme on paljon kerrottavaa uuteen sopeutuvalle yhteiskunnallemme. Voimme nähdä siinä eri aikakausien onnistuneita ja epäonnistuneita rakenneratkaisuja, ympäristön muutoksiin vaikuttaneita suuntauksia ja yhteisöllisiä oivalluksia.
Keywords: rakennusperintö, ilmastonmuutos, Lappi