Aktiivisesti avoimen ajattelutyylin ja todennäköisyyksien ymmärtämisen yhteys pseudotieteellisiin uskomuksiin - Ora, Martin (My University, 2025)
Digitalisoituneessa nykymaailmassa on helppoa jakaa laadultaan vaihtelevaa informaatiota. Ihmiset muodostavat uskomuksia jaetun informaation pohjalta ja huonolaatuinen informaatio voi johtaa episteemisesti epäilyttäviin uskomuksiin, kuten pseudotieteellisiin uskomuksiin. Pseudotieteellisten uskomusten muodostuminen voi olla haitallista sekä yksilöille että yhteiskunnalle, minkä takia on tärkeää tutkia pseudotieteellisten uskomusten taustalla olevia tekijöitä, kuten ajattelutyylejä ja kognitiivisia kykyjä. Tässä Pro gradu- tutkielmassa selvitettiin aktiivisesti avoimen ajattelutyylin ja todennäköisyyksien ymmärtämisen yhteyttä pseudotieteellisiin uskomuksiin. Tutkimuksessa taustamuuttujina olivat ikä, koulutustaso ja sukupuoli. Tutkimukseen osallistui 1183 Manner-Suomessa asuvaa aikuista, joiden vastaukset kerättiin kysely- ja tehtävälomakkeella osana FINSCI-projektia. Vastaukset analysoitiin piste-biseriaalisten korrelaatioiden ja lineaarisen regressioanalyysin avulla. Tutkimuksessa aktiivisesti avoin ajattelutyyli korostui tärkeimpänä tekijänä, joka oli yhteydessä pienempään määrään pseudotieteellisiä uskomuksia. Lisäksi todennäköisyyksien ymmärtäminen oli yhteydessä pienempään määrään pseudotieteellisiä uskomuksia. Taustamuuttujista koulutustaso oli yhteydessä pienempään määrään pseudotieteellisiä uskomuksia merkittävästi, kun taas korkeampi ikä oli yhteydessä suurempaan määrään pseudotieteellisiä uskomuksia. Sukupuoli ei ollut yhteydessä pseudotieteellisten uskomusten määrään. Tieteellistä tietotaitoa olennaisempaa pseudotieteellisten uskomusten vähentämisessä vaikuttaa olevan uuteen tietoon suhtautuminen avoimesti ja objektiivisesti. Tulevissa tutkimuksissa olisi tutkimuksen tulosten perusteella tärkeää tutkia episteemisesti epäilyttäviä uskomuksia avoimen ajattelutyylin viitekehyksessä. Aktiivisesti avoin ajattelutyyli ei ole riippuvainen sukupuolesta ja se vaikuttaa olevan yksi voimakkaimmista pseudotieteellisiä uskomuksia vähentävistä tekijöistä.
Keywords: pseudotieteelliset uskomukset, tiedevastaisuus, episteemisesti epäilyttävät uskomukset, aktiivisesti avoin ajattelutyyli, ajattelutyyli, todennäköisyyksien ymmärtäminen, kognitiivinen kyvykkyys