Nenän limakalvolle annosteltava deksmedetomidiini esilääkityksenä polven tekonivelleikkauksessa - Heinonen, Heta (My University, 2025)
Tutkielman aiheena on polviproteesileikkauksen jälkeinen kivunhoito. Nenän kautta annosteltavan deksmedetomidiinin vaikutusta on aikaisemmin tutkittu yleisanestesiassa suoritetussa polven tekonivelleikkauksessa. Aikaisempaa tutkimusta nenän kautta annosteltavan deksmedetomidiinin käytöstä selkäydinpuudutuksessa tehdyssä polven teko- nivelleikkauksesta ei ole. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, voiko nenän kautta annostellun deksmedetomidiinin käyttö tehostaa leikkauksenjälkeistä kivunhoitoa selkäydinpuudutuksessa tehdyn polviproteesileikkauksen jälkeen. Tutkimuksessa käytetty aineisto on kerätty TYKS ORTO Kirurgisessa sairaalassa, Turussa, Suomessa, aikavälillä kesäkuu 2022 – syyskuu 2023. Tutkimukseen rekrytoitiin satakymmenen potilasta, jotka jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään. Riippuen potilaan ryhmästä, potilaille annosteltiin leikkausta edeltävästi nenän kautta joko 1 mcg/kg-1 deksmedetomidiinia tai vastaava annos suolaliuosta. Potilaiden postoperatiivista kipua arvioitiin useaan eri otteeseen 24 tunnin sisällä leikkauksesta. Potilaat haastateltiin myös 30 päivää leikkauksen jälkeen. Tutkimustulosten perusteella deksmedetomidiinin annostelu nasaalisesti ennen leikkausta voi vähentää leikkauksen jälkeistä kipua ja lisätä potilastyytyväisyyttä.
Keywords: deksmedetomidiini, intranasaalinen annostelu, kivunhoito, tekonivelleikkaus