ESG:n vaikutus yrityksen markkina-arvoon : Empiirinen tutkimus pohjoismaisista osakemarkkinoista 2010–2019 - Ylitalo, Nooa (My University, 2022)
Kiinnostus yhteiskuntavastuuta ja kestävää kehitystä kohtaan on lisääntynyt viimeisten vuosikymmenten aikana sekä yritysmaailmassa että liiketaloustieteessä. Yrityksiin kohdistuvat odotukset eivät enää rajaudu ainoastaan osakkeenomistajien varallisuuden maksimointiin, vaan yritysten tulee entistä enemmän kiinnittää huomiota liiketoiminnan vaikutuksiin muuhun yhteiskuntaan. Kehitystä ovat ajaneet erityisesti sidosryhmien alati kasvaneet odotukset sekä yhteiskuntavastuuta koskevan lainsäädännön lisääntyminen. Yritysten investoidessa kestävämpiin ratkaisuihin ja viestiessä yhä enemmän ei-taloudellisista toimista on akateeminen keskustelu yhteiskuntavastuusta siirtynyt vaikutusten arviointiin yrityksen taloudellisen suoriutumisen kannalta. Yhteiskuntavastuun ja taloudellisen suoriutumisen välistä yhteyttä on tutkittu vilkkaasti, mutta saadut tutkimustulokset ovat olleet toistaiseksi epäyhtenäisiä. Lisäksi painopiste tutkimuslinjan sisällä on keskittynyt Yhdysvaltain markkinoihin, eikä aiheesta tiedetä vielä paljoa eurooppalaisessa asiayhteydessä. Aihetta ei ole tiettävästi tutkittu vielä pohjoismaisella aineistolla, joten tämän tutkielman tarkoitus on täyttää kyseistä tutkimusaukkoa ja luoda lisäarvoa aiemmalle akateemiselle kirjallisuudelle. Tämän tutkielman tavoitteena on tutkia vastuullisuusluokituksen (ESG) vaikutusta yrityksen markkina-arvoon pohjoismaisilla markkinoilla. Tutkielma toteutetaan määrällisen tutkimusotteen mukaan, ja ESG-luokituksen vaikutusta yrityksen markkina-arvoon pyritään selvittämään tilastollisten menetelmien avulla. Tutkimusmetodina käytetään usean muuttujan lineaarista regressioanalyysia, ja tutkimusaineisto sisältää 640 havaintoa pohjoismaisten osakemarkkinoiden (Suomi, Tanska, Norja ja Ruotsi) yrityksistä vuosilta 2010–2019. Tutkimuksessa hyödynnetään Refinitivin Eikon-tietokannan ESG-dataa. Regressiomallien selitettäväksi muuttujaksi on asetettu markkina-arvoa kuvaavaa Tobinin Q ja selittäväksi muuttujaksi yrityksen vastuullisuutta mittaava ESG-luokitus. Muuttujien välisiä riippuvuuksia testataan PNS-menetelmällä hyödyntäen valikoituja kontrollimuuttujia aiempaan tutkimustietoon perustuen. Tutkielman tulokset osoittavat, että ESG-luokituksella on positiivinen ja tilastollisesti merkitsevä yhteys yrityksen markkina-arvoon pohjoismaisilla markkinoilla. Vastuullisuusluokituksen eri osa-alueiden lähempi tarkastelu paljastaa lisäksi, että sosiaalista ja hyvää hallintotapaa mittaavalla osa-alueella on positiivinen vaikutus yrityksen markkina-arvoon. Sen sijaan ympäristövastuulla ei havaita olevan tilastollisesti merkitsevää yhteyttä markkina-arvoon. Sidosryhmä- ja legitimiteettiteorian valossa tulokset tukevat näkemystä, jonka mukaan hyvät sidosryhmäsuhteet ja vapaaehtoinen raportointi lisäävät osakkeenomistajien luottamusta, mikä puolestaan johtaa korkeampaan arvostukseen. Kaiken kaikkiaan tutkimus luo lisäarvoa akateemiselle kirjallisuudelle tarjoamalla uutta tutkimustietoa vastuullisuusluokituksen ja yrityksen markkina-arvon välisestä yhteydestä aiemmin huomioimatta jääneillä pohjoismaisilla markkinoilla.
Keywords: ESG, vastuullisuusluokitus, yhteiskuntavastuu, markkina-arvo, Pohjoismaat