Huumeita pistämällä käyttävien henkilöiden syrjintäkokemukset terveydenhuollossa - Korhonen, Wilma (My University, 2023)
Pistohuumeita käyttävien henkilöiden terveydenhuollossa kokema syrjintä on laajavaikutteinen sekä tunnistettu ilmiö. Terveydenhuollossa esiintyvää syrjintää on tutkittu hoitavan tahon ja asiantuntijoiden näkökulmista. Tärkeää olisi aiheen syvemmän ymmärtämisen kannalta selvittää, mitä on tutkittu henkilöiden itsensä kokemasta syrjinnästä terveydenhuollossa. Syrjintä on ihmisoikeuksien vastaista toimintaa ja sen ehkäisy vaatii toimenpiteitä ja ratkaisuja. Ratkaisujen löytämiseksi tulisi ymmärtää syrjinnän moniulotteisuutta henkilöiden itsensä näkökulmasta. Tutkielman tarkoitus oli kartoittaa pistohuumeita käyttävien henkilöiden kokemaa syrjintää terveydenhuollossa. Tutkielma tehtiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tiedonhaku tehtiin hakulausekkeilla viidestä eri tietokannasta: APAPsycArticles (Ebsco), APAPsycInfo (Ebsco), CINAHL (Ebsco), PubMed (Medline) ja SOCIndex (Ebsco). Haun tulos oli yhteensä 547 viitettä. Aineistoksi valittujen tutkimusten määrä oli lopulta 21. Tutkimukset valittiin ennalta määriteltyjen mukaanotto- ja poissulkukriteerien perusteella. Pistohuumeita käyttävien henkilöiden terveydenhuollossa kokema syrjintä on aliarvostavaa, alaspäin katsovaa, epäinhimillistävää, epäkohteliasta, tuomitsevaa kohtelua ja erilaista kohtelua muihin palveluita käyttäviin verrattuna. Terveydenhuollossa esiintyvä syrjintä on hoitamasta kieltäytymistä ja puutteellista tiedonantoa terveydenhuollon puolelta. Syrjinnästä seuraavia haittoja ovat haluttomuus käyttää terveydenhuollon palveluita, joka voi johtaa palveluiden käytön välttelyyn, vähentynyt luottamus terveydenhuoltoa kohtaan, joka voi estää henkilöitä kertomasta avoimesti huumeiden käytöstä, vaikutukset koettuun elämänlaatuun ja hyvinvointiin, motivaatioon hoitaa itseä ja hoitoon sitoutumiseen. Lisäksi koetun syrjinnän haittana on syrjinnän kokemisen pelko uudelleen tulevaisuudessa. Jatkossa tulisi kiinnittää huomiota pistohuumeita käyttävien henkilöiden kokemaan syrjintään kokemiseen myös muissa, kuin terveydenhuollon ympäristöissä. Olisi hyvä selvittää henkilöiden kokemaa syrjintää Suomen ja Pohjoismaiden ympäristöissä. Selvittämisen arvoista olisi myös henkilöiden itsensä ehdottamat ratkaisut syrjinnän purkamiseksi.
Keywords: Pistohuumeet, Huumausaine, Huumeita pistämällä käyttävä henkilö, Syrjintä, Terveydenhuolto