Valitus ja purku oikeussuojakeinoina hallintoprosessissa : Toteuttavatko ne valittajan oikeusturvaa riittävästi tilanteissa, joissa tuomioistuin on jättänyt asian virheellisesti tutkimatta? - Hanhimäki, Hilla (My University, 2026)
Hallintoprosessin erityisen prosessiasetelman vuoksi valittajan oikeusturvan merkitys korostuu. Hallintoprosessin keskeisenä tehtävänä onkin turvata yksilön oikeusturvan toteutuminen viranomaisten päätöksenteossa. Oikeusturvan toteutumisen kannalta erityisen ongelmallisia ovat tilanteet, joissa tuomioistuimessa tapahtuu menettelyvirhe. Tämän notaarityön tarkoituksena on selvittää, ovatko valitus ja purku riittäviä oikeussuojakeinoja valittajan oikeusturvan toteuttamiseksi tilanteissa, joissa tuomioistuin on jättänyt valituksen virheellisesti tutkimatta. Kyseinen menettelyvirhe ei esiinny kovin paljoa oikeustieteellisissä teksteissä. Tarkastelussa keskeiseksi nousee korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu KHO 2025:72, jossa vakuutusoikeus oli jättänyt valituksen virheellisesti tutkimatta. Notaarityö pohjautuu Oikeudenkäynti hallintoasioissa -kurssilla kirjoitettuun seminaarityöhön. Notaarityön tutkimusmenetelmä on lainopillinen. Tutkielma pohjautuu lakiin, lain esitöihin, oikeuskirjallisuuteen ja oikeuskäytäntöön. Tarkastelen oikeusturvan sisältöä hallintoprosessissa, menettelyvirheiden merkitystä sekä varsinaisista muutoksenhakukeinoista valitusta ja ylimääräisistä muutoksenhakukeinoista purkua. Tutkimuksen perusteella virheellinen tutkimatta jättäminen voi merkittävällä tavalla heikentää valittajan oikeusturvaa ja viivyttää sen toteutumista. Valitus muodostaa ensisijaisen ja matalan kynnyksen oikeussuojakeinon. Päätöksen purkaminen toimii tärkeänä korjaavana keinona tilanteissa, joissa lainvoiman saaneeseen ratkaisuun sisältyy olennainen menettelyvirhe. Notaarityön tutkimustulos on, että valitus ja purku ovat pääosin riittäviä oikeussuojakeinoja valittajan oikeusturvan toteuttamiseksi. Totean purun oikeussuojakeinona olevan tehokas valittajan oikeusturvan toteuttamisessa. Valitusmenettelyyn liittyy epäselvyyksiä erityisesti valituksen toimittamiseen liittyen. Tätä olisi syytä tarkastella kriittisesti ja on toivottavaa, että epäselvyydet saataisiin lainsäädännöllisin keinoin korjattua.
Keywords: hallintoprosessi; oikeusturva; menettelyvirhe; valitus; päätöksen purkaminen