Informaation merkitys TMD-potilaalle : Kofeiini ja alkoholi unen laatua heikentävinä tekijöinä - Karlsson, Tatu (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Unen laatu vaikuttaa ihmisen yleisterveyteen. Terveellä työikäisellä hampaiden narskuttelu näyttääkin olevan yhteydessä huonoksi koettuun unen laatuun. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on esitellä unen perusmekanismit ja tutustua hammaslääkärin näkökulmasta kofeiinin ja alkoholin aiheuttamiin muutoksiin unen laadussa, sekä pohtia unihygieniaa koskevan informaation merkitystä TMD-potilaan hoidon tukena. Aineistoa on kerätty unen lääketiedettä käsittelevästä kirjallisuudesta sekä tutkimuksista. Tärkeimpänä lähteenä Sleep Medicine for dentists: a practical overview 2009 (Lavigne, Gilles J.; Cistulli, Peter A.; Smith, Michael T). Kofeiinilla ja alkoholilla on heikentäviä vaikutuksia unen laatuun. Runsaasti nautitun kofeiinin piristävä vaikutus lyhentää unen kestoa ja laatua. Erityisesti kofeiinin puoliintumisajoista on hyvä informoida potilasta, joka kärsii univaikeuksista ja on kahvin suurkuluttaja. Alkoholin nauttiminen (enemmän kuin yksi alkoholiannos päivässä) edesauttaa unihäiriöiden syntyä ja heikentää unen laatua. Suurkuluttajilla unihäiriöt voivat olla syynä raittiuden katkeamiseen. Potilaan informointi on tärkeää kaikilla hammaslääketieteen alueilla. Myös unihygieniasta informoiminen tulisi sovittaa erityisesti purentafysiologisista ongelmista kärsivän potilaan hoitoon, koska sillä saattaa olla terveyttä kohentava vaikutus. Aihetta voisi tutkia tulevaisuudessa enemmän, jotta tiedon painoarvoa pystyttäisiin arvioimaan objektiivisesti.