Koko kehon PET-kameran hyödyt PET-tutkimuksissa - Silver, Jutta (My University, 2026)
PET-kuvantaminen on lääketieteellinen kuvantamismenetelmä, jonka avulla pystytään diagnosoimaan erilaisia sairauksia kuten eri neurologisia tai kardiologisia sairauksia ja syöpiä. Kuvantaminen perustuu radiolääkkeisiin, jotka emittoivat positroneja. Positronin kohdatessa sen antihiukkasen elektronin kudoksessa tapahtuu annihilaatio, jossa syntyvät fotonit havaitaan ilmaisimilla. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus ja siinä keskitytään koko kehon PET-kameroiden hyötyihin PET-tutkimuksissa. Tutkielmassa selvitettiin, miten koko kehon PET-kamera eroaa perinteisestä PET-kamerasta ja miten tekoälyä hyödynnetään kuvarekonstruktioalgoritmeissa. Tutkielmassa tutkittiin, miten eri algoritmien avulla saatiin lyhennettyä kuvausaikaa ja vähennettyä potilaan säteilyrasitusta säilyttäen kuvissa vaadittavan laadun diagnosoinnin kannalta. Tutkielmassa tutkittiin ilmaisinteknologioiden vaikutusta koko kehon PET-kameroihin. Koko kehon PET-kuvauksista syntyy valtavasti tietoa, ja tutkielmassa pyrittiin selvittämään tiedonkäsittelyyn liittyviä haasteita. Kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan päätellä, että tekoälyn rooli kuvien rekonstruoinnissa on valtava, ja se kehittyy jatkuvasti. Sen avulla ollaan päästy lupaaviin tuloksiin PET-tutkimuksissa. Osa tekoälypohjaisista algoritmeista on vielä kliinisesti validoimatta, joten niitä ei voida vielä hyödyntää kliinisessä työssä. Kuitenkin uudet algoritmit ovat mahdollistaneet huomattavasti lyhyemmät kuvantamisajat ja matalammat merkkiainepitoisuudet potilailla. Koko kehon PET-kameroilla voidaan saada nopeammat ja laadukkaammat tutkimukset kuin perinteisillä PET-kameroilla.
Keywords: PET-kuvantaminen, koko kehon PET-kamera, tekoäly, kuvarekonstruktioalgoritmit, ilmaisinteknologia, matala-aktiiviset merkkiainetutkimukset, tiedonkäsittely