Itsemurha-ajatusten ja -yritysten esiintyvyys Turun seudun päihdepalveluissa 2019 - Ekman, Vanessa (My University, 2023)
Itsetuhoisuus on päihteiden ongelmakäyttäjillä yleistä. Tämän opinnäytetyön tarkoitus on selvittää itsetuhoisuuden esiintyvyyttä ja taustatekijöitä Turun seudun päihdepalveluissa asioineilla maaliskuussa 2019. Turun seudun päihdepalveluissa asioiville (n=219) tehtiin kyselytutkimus maaliskuussa 2019. Tiedot kerättiin nimettömästi kyselylomakkein. Kyselyssä kartoitettiin itsetuhoisia ajatuksia sekä itsemurhayrityksiä edeltävien 12 kuukauden aikana. Lisäksi kerättiin sosiodemografisia taustatietoja, tietoa päihteiden käytöstä edeltävien 30 vuorokauden ajalta sekä tietoja sosiaali- ja terveyspalveluiden käytöstä edeltävien 12 kuukauden ajalta. Vastaajista 18 prosenttia (n=35/201) kertoi ajatelleensa itsemurhaa ja 8 prosenttia (n=17/201) yrittäneensä itsemurhaa edellisen 12 kuukauden aikana. Itsemurha-ajatuksia raportoineet olivat useammin alle 30-vuotiaita verrattuna vastaajiin, jotka eivät raportoineet itsemurha-ajatuksia (36.1 % vrt. 14.5 %, p=0.002). Bentsodiatsepiinien päihdekäyttö oli yleisempää sekä vakavia itsemurha-ajatuksia (72.2 % vrt. 47.3 %, p=0.007) että itsemurhayrityksiä (88.2 % vrt. 48.3 %, p=0.002) raportoineilla verrattuna vastaajiin, joilla ei ollut itsemurha- ajatuksia tai -yrityksiä. Suurimmalla osalla (58 %) vakavia itsemurha- ajatuksia raportoineista oli jonkinlainen psykiatrinen hoitokontakti edeltävien 12 kuukauden aikana. Suurimmalla osalla itsemurha-ajatuksia raportoineista oli ollut edeltävien 12 kuukauden aikana myös yhteys terveyskeskuslääkäriin (64 %), omaan päihdetyöntekijään (67 %) sekä omaan sosiaalityöntekijään (69 %). Itsetuhoisuus on Turun seudun päihdepalveluiden käyttäjien keskuudessa hyvin yleistä. Monella itsetuhoisella päihteidenkäyttäjällä on psykiatrinen hoitokontakti, mutta arviolta joka kolmas itsemurhaa ajattelevista ei ole psykiatrisen hoidon piirissä. Itsemurha-ajatuksia tulisi kartoittaa päihdepalveluiden piirissä erityisesti nuorilta aikuisilta sekä bentsodiatsepiinejä päihdehakuisesti käyttäviltä.
Keywords: päihderiippuvuus, päihde, itsemurha, itsetuhoisuus