Anonyymi rekrytointi edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kunta-alalla - Imeri-Fazliu, Emine (My University, 2022)
Henkilöstön monimuotoisuus on yleistynyt organisaatioissa viime vuosikymmenien aikana. Organisaatioiden on vastattava yhteiskunnan luomiin odotuksiin monimuotoisesta ja viihtyisästä työpaikasta unohtamatta myöskään lain asettamia vaatimuksia, joiden mukaan ketään ei saisi syrjiä työpaikoilla. Kaikki nämä asettavat organisaatioille paineita ja halua muuttaa rekrytointitapojaan tasa-arvoisemmiksi. Tiedetään aiemman tutkimuksen ja empirian perusteella, että työmarkkinoilla tasa-arvo ei aina toteudu eri ihmisryhmien kesken. Tutkimuksen mukaan myös hakijoiden henkilökohtaiset ominaisuudet kuten nimi, ikä ja etninen tausta saattavat vaikuttaa rekrytointipäätöksiin. Tällainen käyttäytymistapa saattaa johtaa jopa työnhakijan syrjintään, jolloin hakijaa ei kutsuta työhaastatteluun työnantajan tai rekrytoivan henkilön ennakkoluulojen vuoksi. Useimmissa organisaatioissa halutaan kuitenkin luoda kaikille työnhakijoille samanlaiset lähtökohdat ja mahdollisuudet saada työhaastattelukutsu. Tähän tarpeeseen on kehitetty anonyymi rekrytointi, jossa työnhakijan henkilökohtaiset ominaisuudet kuten nimi, äidinkieli ja ikä peitetään eli anonymisoidaan työhakemuksista. Organisaatio voisi hyötyä anonyymista rekrytoinnista, sillä se on hyvä tapa edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta organisaatiossa. Lisäksi anonyymi rekrytointi auttaa ehkäisemään syrjintää organisaatiossa. Siihen liittyy kuitenkin tiettyjä haasteita. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitä hyötyjä ja haasteita liittyy anonyymiin rekrytointiin ja toisaalta, miten syrjintää voidaan estää organisaatiossa käyttämällä anonyymeja hakemuksia rekrytoinneissa. Tutkimuksen näkökulma oli suuremmissa kunta-alan organisaatioissa, vaikka myös yksityiset yritykset ovat alkaneet kokeilla anonyymia rekrytointia. Tutkimukseen osallistui haastatteluihin kahden kunta-alan organisaation henkilöstöä. Tutkimus on laadullinen tutkimus, jossa on hyödynnetty sisällönanalyysiä. Vähäiset tutkimustulokset ja teoreettinen viitekehys osoittavat, että anonyymi rekrytointi on vielä varsin vähän tutkittu aihe ja tuntematon monille rekrytoijille. Organisaation rohkeus alkaa käyttää anonyymia rekrytointia kertoo muutoksesta, joka on nähtävissä rekrytoinnin alalla. Rekrytoinnista halutaan tehdä yhä yhdenvertaisempaa ja tasa-arvoisempaa, eikä rekrytoinnissa haluta antaa sijaa ihmisten syrjinnälle. Tämän tutkielman yhtenä tarkoituksena onkin esitellä anonyymia rekrytointia tehokkaana rekrytointitapana.
Keywords: anonyymi rekrytointi, rekrytointi, syrjintä, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus