Partioharrastuksen merkitys lasten ympäristökasvatuksessa - Sjöblom, Rikhard (My University, 2022)
Tutkimuksessa selvitetään, tuottaako partioharrastus lisäarvoa lasten ympäristökasvatukseen. Ympäristökasvatus on Suomessa enimmäkseen koululaitoksen varassa. Kouluissa ei pystytä kuitenkaan antamaan kovin käytännöllistä ympäristökasvatusta, vaan se on hyvin teoriapainotteista. Ympäristökasvatuksen periaatteisiin kuuluu tekeminen ja kokeminen luonnossa, koska nämä edistävät positiivisen luontosuhteen kehittymistä lapselle. Positiivinen luontosuhde on lähtökohta ympäristötietoisuudelle ja kestävän kehityksen periaatteiden omaksumiselle. Myös ympäristökasvatuksen eri teoriat korostavat käytännön merkitystä ympäristökasvatuksessa. Partiotoiminta on kasvatuksellista toimintaa, jossa ympäristökasvatuksella ja luonnossa toimimisella on keskeinen rooli. Partiossa tavoitteena on tekemällä oppiminen, ja se, että oppiminen jatkuisi koko eliniän. Partio-ohjelma, joka on koko toiminnan perusta, on tehty näitä tavoitteita ajatellen. Partiossa toimitaan ikäkausiryhmissä, jotka toteuttavat partio-ohjelmaa ikäkausiryhmän lasten iän ja kehitystason mukaisesta. Suuri jäsenmäärä, ja luonnossa tekemällä oppimiseen pyrkivä toimintamalli tekevät partiosta merkittävän ympäristökasvatuksellisen toimijan, mikä tukee kouluissa saatavaa ympäristökasvatusta. Tutkimuksessa tarkastellaan Suomen peruskoulujen opetussuunnitelman perusteita sekä Suomen Partiolaisten voimassa olevaa partio-ohjelmaa. Kummankin osalta rajaus on tehty niin, että tutkimus koskee vain ympäristökasvatukseen liittyviä sisältöjä. Kerättyä aineistoa verrataan olemassa oleviin ympäristökasvatuksen teorioihin. Ympäristökasvatuksen käytännön toteutumista partiotoiminnassa selvitettiin koko Suomen kattavalla kyselyllä, joka oli suunnattu aktiivipartiolaisille. Tutkimuksessa selviää, että partion ympäristökasvatus noudattelee tunnettujen ympäristökasvatuksen teorioiden sisältöjä. Se perustuu tekemällä oppimiseen ja luonnossa toimimiseen, mitkä tuottavat lisäarvoa lasten koulussa saamaan ympäristökasvatukseen. Eri partiopiirien ja partiolippukuntien välillä ei ole havaittavissa merkittäviä eroja siinä, miten partio-ohjelmassa asetettuja ympäristökasvatuksellisia tavoitteita toteutetaan jokaviikkoisessa käytännön toiminnassa.
Keywords: ympäristökasvatus, partio, opetussuunnitelma, partio-ohjelma, partiomenetelmä