Naiset ilman papereita : kuvaileva kirjallisuuskatsaus paperittomien naisten äitiys- ja raskausajan palveluiden haasteista Pohjoismaissa - Perkinen, Elisa (My University, 2025)
Globaalin muuttoliikkeen voimistumisen sekä alati kasvavan maahanmuuttokriittisyyden myötä myös paperittomuuden ilmiö lisääntyy Pohjoismaisissa yhteiskunnissa. Paperittomuudella viitataan pääosin laittomasti maassa oleskeleviin henkilöihin, jotka elävät yhteiskunnan peruspalveluiden ja järjestelmien ulkopuolella, altistaen henkilöt moninaisille riskeille sekä hyväksikäytölle. Paperittomat, raskaana olevat naiset muodostavat erityisen marginaalisen sekä haavoittuvassa asemassa olevan ryhmän, jonka oikeuksien toteutuminen ja yhteiskunnallinen asema voidaan käsittää äärimmäisen heikkona. Paperittomien naisten erityinen tarve äitiys- ja raskausajan palveluille on todettu sekä osin turvattu kansallisessa ja ylikansallisessa lainsäädännössä, mutta aiemman tutkimuksen perusteella palveluiden käytännön toteutuksessa on havaittavissa laajalti vakavia puutteita. Tämän tutkielman tavoitteena oli muodostaa kattava kokonaiskuva niistä haasteista, joita paperittomien naisten äitiys- ja raskausajan palveluissa Pohjoismaissa esiintyy. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä toimii haavoittuvuuden käsite, johon peilaten paperittomien naisten äitiys- ja raskausajan palveluissa kohtaamia haasteita tarkastellaan. Tämä kandidaatintutkielma on toteutettu kuvailevana, integroivana kirjallisuuskatsauksena, jonka aineisto muodostuu yhdeksästä vertaisarvioidusta tutkimusartikkelista. Aineistot on julkaistu vuosien 2016–2024 aikana, ja ne käsittelevät pohjoismaisia paperittomille tarjottavia äitiys- ja raskausajan palveluita. Tutkielman aineisto on analysoitu aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Analyysin pohjalta palveluista muodostui neljä haasteluokkaa: 1) fyysiset haasteet, kuten äitiysajan vakava sairastavuus, 2) psyykkiset haasteet, kuten pelko, 3) tiedonpuutteen haasteet, kuten maksukäytäntöjen epäselvyys sekä 4) palveluiden käytön ja saavutettavuuden haasteet, kuten palveluiden alikäyttö. Tuloksissa ilmenevät haasteet ovat linjassa aiemman tutkimuksen kanssa, ja vahvistavat aiempaa käsitystä palveluiden sisältämistä vakavista epäkohdista sekä palveluiden kehittämisen tarpeesta. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta, että nykyiset äitiys- ja raskausajan palvelut osana pohjoismaisia palvelujärjestelmiä tuottavat paperittomille naisille haavoittuvuutta tavalla, jolla ne on järjestetty. Haavoittuvuus rakentuu paperittomuuden ja palvelujärjestelmän toiminnasta ja ilmenee tutkielman tarkastelussa olleina haasteina, jotka näyttäytyvät samanlaisina kaikissa Pohjoismaissa. Paperittomien naisten palveluiden sekä yhteiskunnallisen aseman tulisi olla linjassa paperittomien oikeuksia puoltavan lainsäädännön kanssa, joka nykyisellään toteutuu heikosti. Jatkotutkimusta on tärkeää tuottaa erityisesti Suomessa, jossa paperittomana naisena eläviä henkilöitä koskeva tutkimuskirjallisuus on vähäistä.
Keywords: paperittomat, naiset, Pohjoismaat, äitiys- ja raskausajan palvelut, terveydenhuolto, haavoittuvuus, rakenteellinen haavoittuvuus