Tulevaisuuksientutkimuksen filosofiset perusteet - Kuusi Osmo; Virmajoki Veli (Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, 2022)
Tulevaisuudentutkimus tai osuvampaa ilmaisua käyttäen tulevaisuuksientutkimus on
oma tieteenalansa ja sen perusteiden tutkimus kuuluu tieteenfilosofian piiriin. Keskeinen
yleisesti jaettu filosofinen näkemys tulevaisuuksientutkimuksessa on, että tulevaisuus
on avoin monille mahdollisuuksille eli monille tulevaisuuksille. Tätä ilmentää
sille englantiin vakiintunut nimi futures research. Tässä artikkelissa esittelemme tieteenfilosofian
tutkimusalana ja tuomme esiin sekä yleisiä että erityisiä tieteenfilosofisia
kysymyksiä, joita tulevaisuuksientutkimus herättää. Tämän jälkeen esittelemme kolme
viitekehystä, jotka pyrkivät muotoilemaan tulevaisuuksientutkimuksen käsitteelliset ja
episteemiset peruspilarit.
Tulevaisuudentutkimus tutuksi – Perusteita ja menetelmiä