Kotihoidon asiakkaan arvokkuuden kokemukseen vaikuttavat tekijät - Härmälä-Nummi, Satu (My University, 2024)
Kotihoidon avulla tuetaan eteenkin ikääntyneiden kotona selviytymistä. Kotihoidossa koko asiakastyö perustuu hoitajan, asiakkaan sekä hänen läheistensä välisiin kohtaamisiin. Jokaisella ihmisten välisellä vuorovaikutustilanteella saattaa olla yksilön arvokkuuden kokemusta edistävä tai heikentävä vaikutus. Arvokkuuden kokemuksella on merkittävä rooli terveyden edistämisessä, sairauksiin liittyvän kärsimyksen lievittämisessä sekä kuoleman lähestyessä. Arvokkuuden suojelemisen tärkeys korostuu hoitotyössä, jossa ollaan tekemisissä haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kanssa. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on kuvata tekijöitä, jotka ovat yhteydessä kotihoidon asiakkaiden arvokkuuden kokemukseen. Haut toteutettiin englanninkielisiin PubMed-, CINAHL- ja Cochrane- tietokantoihin sekä suomalaiseen Medic- tietokantaan. Lisäksi tehtiin manuaalista hakua. Hakutuloksia saatiin 342 viitettä, joista tuplien poiston jälkeen jäi jäljelle 270 viitettä (n= 270). Lopulliseen kirjallisuuskatsaukseen hyväksyttiin PubMed-tietokannasta 5 ja CINAHL-tietokannasta 4 viitettä eli yhteensä 9 viitettä (n= 9). Tutkimustuloksista voitiin tunnistaa sekä kotihoidon asiakkaan arvokkuuden kokemusta edistäviä, että heikentäviä tekijöitä. Arvokkuuden kokemusta edistäviksi tekijöiksi tunnistettiin hyvä vuorovaikutusja luottamussuhde kotihoidon ja asiakkaan välillä, yksilökeskeinen hoitotyö, autonomian ja yksityisyyden kunnioittaminen, asiakkaan sisäiset selviytymismekanismit sekä terveydenhuollon ammattihenkilöstön riittävät resurssit. Arvokkuuden kokemusta heikentäviksi tekijöiksi tunnistettiin autonomian ja yksityisyyden loukkaukset, ongelmat vuorovaikutus- ja luottamussuhteissa, yksilöllisen hoidon ja huolenpidon puute, ikä ja sairaudet sekä terveydenhuollon ammattihenkilöstön riittämättömät resurssit. Yksilölliset arvot, tarpeet ja toiveet vaikuttavat kotihoidon asiakkaan subjektiiviseen kokemukseen arvokkuudesta. Arvokkuuden kokemuksen edistämiseksi kotihoidon asiakas tulee huomioida kokonaisuutena sekä kohdata kunnioittavasti.
Keywords: arvokkuus, kotihoito