Virusmäärän ja kliinisten oireiden assosiaatio alle 1-vuotiaiden lasten RS-virusinfektioissa - Fagerström, Riialiina (My University, 2025)
RS-virus on alle 1-vuotiaiden lasten yleisin uloshengitysvaikeuden aiheuttaja, minkä lisäksi se on merkittävä lapsikuolleisuuden aiheuttaja maailmanlaajuisesti. Maassamme RS-virus aiheuttaa vuosittaisia epidemioita, jotka painottuvat talvikuukausiin. Taudinkuva vaihtelee lievästä flunssasta henkeä uhkaavaan alahengitystieinfektioon. Aikaisemmista tutkimuksista tiedetään, että isommilla lapsilla RS-viruksen määrä korreloi taudin vaikeusasteeseen. Koska alle 1-vuotiaat tarvitsevat RSV-infektion takia usein sairaalahoitoa, on tärkeää saada tietoa siitä, korreloiko virusmäärä kliinisten oireiden kanssa myös tässä ikäryhmässä. Tutkimustietoa alle 1-vuotiaiden RS-virusmäärän ja kliinisten oireiden assosiaatiosta on puutteellisesti. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, korreloiko virusmäärä alle 1-vuotiailla yskän, nuhan, kuumeen tai minkä tahansa oireen kestoon. Tutkimuksen aineisto koostui Turun yliopistollisessa keskussairaalassa suoritettuun prospektiiviseen kohorttitutkimukseen osallistuneista lapsista vuosina 2017 ja 2018. Vanhemmat toivat lapsen tutkittavaksi, kun hänellä esiintyi kuumetta tai hengitystieoireita sekä täyttivät oirepäiväkirjaa. RSV-infektio vahvistettiin PCR-pohjaisella menetelmällä. Lopullinen tutkimukseen otettujen RSV-infektoituneiden lasten lukumäärä oli 116. Ct-arvo (cycle threshold) kuvaa sitä perimäaineksen monistusmäärää, jota laite tarvitsee havaitakseen viruksen. Lapset jaettiin Ct-arvojen mukaan eri ryhmiin, ja eroja oireiden kestossa vertailtiin. Tutkimuksen keskeinen löydös oli, että tutkittavien joukosta ei voitu erottaa matalan ja korkean virusmäärän ryhmää. Näin voitiin isommilla lapsilla aikaisemmissa tutkimuksissa tehdä. Pienen virusmäärän omaavia lapsia oli vain muutamia. Tämä johti alle 1-vuotiaiden keskuudessa selkeän vertailuryhmän puuttumiseen. Tutkittavien Ct-luvuilla tehtyjen tilastollisten testien avulla ei saatu viitteitä kliinisten oireiden ja virusmäärän assosiaatiosta. Tarvitaan isompi tutkittavien joukko, jotta alle 1-vuotiailla voidaan luotettavasti tutkia asiaa.
Keywords: RS-virus, alahengitystieinfektio, lapset