Sosiaalisten suhteiden merkitys ja haasteet etätyöyhteisössä - Mero, Susanna (My University, 2024)
Sosiaaliset suhteet ovat keskeisiä työyhteisön tehokkuudelle, hyvinvoinnille, organisaatiokulttuurin rakentumiselle ja työntekijöiden sitoutumiselle. Tässä laadullisessa tutkielmassa on tutkittu, miten sosiaaliset suhteet koetaan etätyössä. Lisäksi on tarkasteltu, millaisia mahdollisuuksia ja haasteita etätyö on tuonut mukanaan organisaation sosiaalisille suhteille ja miten suhteita ylläpidetään etätyössä. Tutkimalla organisaation sosiaalisia suhteita etätyökontekstissa voidaan saada parempi käsitys siitä, miten etätyö vaikuttaa työntekijöiden välisten suhteiden laatuun ja dynamiikkaan, yhteisöllisyyden kokemukseen ja tiedon jakamiseen. Tutkimus on toteutettu haastattelemalla seitsemää palveluasiantuntijaa keskisuuresta organisaatiosta. Haastattelut on toteutettu puolistrukturoituina teemahaastatteluina. Keskeisimpinä tuloksina tutkielmassa nousi esille, että haastateltavat kokevat etätyön mahdollistaneen laajemman sosiaalisen verkoston luomisen. Kuitenkin samanaikaisesti etätyö on vaikeuttanut syvempien ihmissuhteiden muodostumista. Sosiaaliset suhteet ovat työyhteisössä tärkeitä, ja vertaistuki sekä tiimityö ovat olennaisia työntekijöiden jaksamiselle ja työtyytyväisyydelle. Eristyneisyys ja yksinäisyys korostuvat fyysisen läsnäolon puuttuessa, ja vaikka teknologia helpottaa vuorovaikutusta, käytännössä viestintä vähenee etätyössä. Tieto kulkee suhteiden kautta, ja vaikka vuorovaikutus on vähentynyt, se ei ole vaikuttanut tiedon jakamiseen. Viestintä on tehokasta, mutta vuorovaikutuksen ja yhteydenottojen vähentyminen vaikeuttaa sosiaalisten suhteiden ylläpitämistä. Sosiaaliset suhteet, niiden dynamiikka ja ylläpito vaativat erityistä huomiota etätyössä, jossa vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden ylläpitäminen on haastavaa. Organisaatiolta kaivataan enemmän sosiaalista tukea. Sosiaalisten suhteiden ja yhteisöllisyyden ylläpitäminen edellyttää aktiivista toimintaa sekä organisaation että yksilöiden tasolla. On tärkeää ymmärtää, kuinka henkilökohtaiset suhteet vaikuttavat työyhteisön toimintaan ja yhteistyöhön. Organisaation tulisi kehittää etätyöympäristöä tukemaan sujuvaa ja tasapainoista vuorovaikutusta sekä yhteisöllisyyttä. Tämä voidaan saavuttaa hyödyntämällä monipuolisesti viestintävälineitä, järjestämällä säännöllisiä virtuaalisia tapaamisia ja yhteisiä tapahtumia sekä kannustamalla työyhteisön jäseniä avoimeen ja jatkuvaan viestintään.
Keywords: sosiaaliset suhteet, etätyö, sosiaalinen tuki, vuorovaikutus, tiedon jakaminen