Glyfosaatin epäsuorat vaikutukset viljelykasveihin : [How glyphosate indirectly affects crops] - Pauna, Anna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Glyfosaatti on maailmanlaajuisesti eniten käytetty rikkakasvintorjunta-aine, jonka hajoaminen erityisesti pohjoisisssa ekosysteemeissä on oletettua hitaampaa. Glyfosaattijäämiä voi maaperässä esiintyä useita viikkoja käsittelyn jälkeen, mutta jäämien epäsuorista vaikutuksista viljelykasveihin on vain vähän tietoa. Glyfosaattivalmisteet sisältävät glyfosaatin lisäksi erilaisia apuaineita, jotka tehostavat glyfosaatin sitoutumista kasveihin. Selvitin pro gradu -tutkielmani peltokokeessa glyfosaattijäämien epäsuoria vaikutuksia härkäpavun, kauran, perunan ja rypsin versojen pituuskasvuun ja biomassaan. Lisäksi selvitin puhtaan glyfosaatin ja Roundup Gold -glyfosaattivalmisteen epäsuoria vaikutuksia härkäpavun, kauran, perunan ja rypsin itämiseen ja versojen pituuskasvuun kasvihuoneolosuhteissa. Peltokokeen alussa kontrollikaurat kasvoivat 23–49 % pidemmiksi kuin glyfosaattikäsitellyssä maassa kasvaneet kaurat. Peltokokeen glyfosaattikäsitellyssä maassa kasvaneet perunat puolestaan kasvoivat 6,5 % pidemmiksi kuin kontrolliperunat, ja niiden mukulat painoivat 14,4 % enemmän kuin kontrolliperunoiden mukulat. Kasvihuonekokeessa Roundup Gold -käsitelty kaura iti huonommin ja jäi lyhyemmäksi verrattuna kontrollikauraan ja puhdas glyfosaatti -kauraan. Kasvihuonekokeessa kontrollikäsittelyn härkäpavut itivät nopeammin ja kasvoivat nopeammin kumpaakin glyfosaattikäsittelyyn verrattuna, mutta Roundup Gold ja puhdas glyfosaatti käsittelyissä pavut sen sijaan eivät poikenneet toisistaan. Kasvihuonekokeessa kontrollirypsi iti ja kasvoi paremmin kuin Roundup Gold -käsitelty rypsi, eikä puhdas glyfosaatti -käsittely ei eronnut kummastakaan. Mitä voimakkaammin glyfosaattia sitoutuu maaperään, sitä kauemmin se saattaa myös säilyä siellä aiheuttaen mahdollisesti haittaa viljelykasveille. Glyfosaatti saattaa aiheuttaa muutoksia maaperän hajotustoiminnassa ja ravinteiden kierrossa, mikä voi heikentää viljelykasvien kasvua. Glyfosaattijäämien vaikutukset vaihtelevat kasvilajin ja kasvin kehitysasteen mukaan. Roundup Gold apuineineen vaikuttaa itämiseen ja varhaiseen kasvuun ainakin kauralla ja rypsillä voimakkaamman negatiivisesti kuin puhdas glyfosaatti. Olisi tärkeää tuntea paremmin glyfosaatin hajoaminen ja kokonaisvaikutukset ekosysteemeihin, jotta rikkakasvientorjuntaa voitaisiin kehittää kestävämpään suuntaan.