Generatiivinen tekoäly ohjelmoinnissa - Laakso, Aleksi (My University, 2025)
Generatiivinen tekoäly perustuu kehittyneisiin tekniikoihin, kuten syväoppimiseen ja suuriin kielimalleihin. Näiden ansiosta se on kehittynyt nopeasti ja noussut erittäin suosituksi. Generatiivinen tekoäly voi parantaa tuottavuutta monilla aloilla ja esimerkiksi ohjelmoinnissa se voi auttaa kirjoittamaan ohjelmakoodia tai ehdottaa ratkaisua. Generatiivista tekoälyä voidaan hyödyntää ohjelmoinnin apuna erilaisten työkalujen avulla, kuten ChatGPT:n tai GitHub Copilotin. Sen käyttö voi parantaa tehokkuutta ja nopeuttaa työntekoa, mutta siihen liittyy myös riskejä, kuten virheellinen tai sopimaton sisältö sekä niin kutsuttu hallusinointi, jossa tekoäly keksii tietoa. Havaintojen perusteella ChatGPT:tä ja GitHub Copilotia ei voida laittaa paremmuusjärjestykseen, sillä ne toimivat hyvin eri osa-alueilla. Tulevien tutkimusten tulisi selvittää tekoälytyökalujen yhteiskäytön mahdollisuuksia ja kehittää yhtenäisiä tapoja niiden vertaamiseen. Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella generatiivisen tekoälyn käyttöä ohjelmoinnissa. Aihetta lähestytään esittelemällä generatiivisen tekoälyn taustalla vaikuttavia teknologioita, keskeisiä sovelluksia, siihen liittyviä hyötyjä ja haittoja sekä vertailemalla ChatGPT:tä ja GitHub Copilotia alan kirjallisuuden pohjalta.

Generative AI is based on advanced techniques such as deep learning and large language models. These have allowed it to develop rapidly and become very popular. Generative AI can improve productivity in many domains, for example in programming it can help write code or suggest a solution. Generative AI can be used as a programming aid with tools such as ChatGPT or GitHub Copilot. Its use can improve efficiency and speed up work, but it also comes with risks, such as incorrect or inappropriate content and so-called hallucination, where AI invents information. Based on the studies, ChatGPT and GitHub Copilot cannot be ranked as they perform well in different areas. Future research should explore the potential of using AI tools together and develop a consistent way to compare them. The aim of this thesis is to examine the use of generative AI in programming. The topic is approached by presenting the technologies behind generative AI, key applications, associated benefits and challenges, and comparing ChatGPT and GitHub Copilot based on the literature.
Keywords: generatiivinen tekoäly, chatgpt, github copilot, generative ai