Hintainformaatioshokkien vaikutukset yksityisen terveydenhuollon palveluiden hintoihin - Rautava, Kalle (My University, 2022)
Tutkimuksessa tarkastellaan lisääntyneen hintainformaation vaikutusta terveydenhuollon palveluiden hintoihin. Vastaavanlainen tutkimus on tehty kuvantamispalveluiden hinnoista ja niiden reagoinnista hintainformaation muutokseen käyttäen samaa dataa. Kuvantamistoimenpiteiden kohdalla havaittiin noin 11 % laskema hinnoissa. Tämän tutkimuksen tavoite oli selvittää, reagoivatko erikoislääkärien vastaanottojen hinnat samalla tavalla. Tämä opinnäytetyö on osatuotos Kelan KKRL 12 § mukaisella tutkimusrahoituksella rahoitetussa tutkimushankkeessa ”Kilpailun toimivuus ja informaatio potilaan valitsemien terveyspalvelujen markkinoilla”. Lisääntyneellä hintainformaatiolla tarkoitetaan kuluttajan lisääntynyttä tietoisuutta eri tuottajien tarjoamista hinnoista ja eroista näiden hintojen välillä. Tutkimuksessa keskitytään tarkastelemaan yksityisen terveydenhuollon erikoislääkärien vastaanottojen hintoja. Muutoksia tarkastellaan yleisellä tasolla, erikoisala- sekä maakuntakohtaisesti. Hintojen muutoksia tarkastellaan hyödyntäen ero-eroissa (eng. difference-in-difference) menetelmää, joka soveltuu hyvin terveydenhuoltoa koskeviin tutkimuksiin. Työssä käydään läpi aihetta käsittelevää aikaisempaa tutkimusta, joka sijoittuu lähes täysin Yhdysvaltoihin. Yleisin tulos näissä tutkimuksissa on, että hinnat reagoivat merkittävästi kuvantamistoimenpiteissä, mutta heikosti vastaanotoissa. Työn teoriaosassa osoitetaan lisääntyneen hintainformaation vaikutus markkinoiden tasapainohintaan hyödyntäen Stahlin (1989) mallia. Lisäksi käydään läpi, miten lääkärit hinnoittelevat vastaanottojaan yksityisellä sektorilla TIH-mallin mukaan (eng. target-income-hypothesis). Teoriaosassa käsitellään myös yleisiä käyttäytymis- sekä valintaharhoja, jotka vaikuttavat kuluttajan käytökseen ja päätöksentekoon. Aineistona oli 891723 erikoislääkärikäynnin hintatiedot 72 viikkoa ennen ja 72 viikkoa hintainformaation muutoksen jälkeen. Merkittävä ero tämän tutkimuksen ja siinä vertaillun aiemman kirjallisuuden välillä on eriävät rahoitusjärjestelmät. Yhdysvalloissa yksityisessä terveydenhuollossa on merkittävästi mukana hoidon rahoituksessa vakuutukset toisin kuin Suomen hyvinvointijärjestelmässä. Siitä huolimatta tutkimuksen päätulos eli yksityislääkärien vastaanottojen hinnan 1,7 % lasku, joka on yhdistetty lisääntyneeseen hintainformaatioon, vastaa täysin Yhdysvalloissa saatuja tuloksia. Tutkimuksessa osoitetaan, että hinnat reagoivat lisääntyneeseen kuluttajatietoisuuteen samalla tavalla Suomessa kuin Yhdysvalloissa riippumatta huomattavista eroista rahoitusjärjestelmissä.

This study examines how increased price transparency affects prices in private healthcare. Similar study has been made regarding imagining procedures using the same data and found a decrease in prices of around 11%. The purpose of this study is to find out whether similar results can be found regarding the prices for doctors’ visits. This thesis has been made as part of a larger project ”Kilpailun toimivuus ja informaatio potilaan valitsemien terveyspalvelujen markkinoilla” and has been funded by The Social Insurance Institution of Finland. Increased price transparency means that consumers are more aware of the prices offered by different providers and how they differ from each other. This study focuses on the prices of specialist doctors’ visits in the private sector. The changes in prices are observed at a general level as well as at the doctor’s speciality level and province level. These changes will be observed using the difference-in-difference method, which is well suited for the study of the healthcare sector. The study will go through previous studies and papers on the subject, most of which take place in the United States. The common result of these studies is that increased price transparency has little to no effect on doctor visit prices. The thesis will also cover how price transparency effects the market equilibrium price using Stahl’s (1989) model. Target-income- hypothesis (TIH) is also covered as an explanation for how doctors price their practises in the private sector. Behaviour and moral hazards regarding the customers’ behaviour and decision making are also discussed. The data consist of 891723 specialist doctors’ visits 72 weeks before and after the beginning of the increased price transparency. The most significant difference between this study and the previous work on the subject covered in this thesis, is the difference in financing of medical services in question. Private insurances play a major role in the healthcare system in the United States which is radically different compared to the Nordic model in Finland. Despite these differences this study finds that increased price transparency was associated with 1.7 % decrease in office visit prices. The study shows that prices react the same way to transparency regardless of financing system behind it.
Keywords: hintainformaatio, terveystaloustiede, difference-in-difference