Analytiikkakyvykkyyden kehittäminen hankinnan päätöksenteossa - Virtanen, Niklas (My University, 2025)
Datan määrä on kasvanut valtavasti ja sen tehokas hyödyntäminen on noussut keskeiseksi tekijäksi yritysten kasvulle ja kilpailuedun säilyttämiselle. Data-analytiikan hyödyntämisestä on tullut strateginen välttämättömyys, koska nopeatempoinen teknologian kehitys ja markkinoiden jatkuva muutos edellyttävät yrityksiä kehittämään analytiikkakyvykkyyttään. Kehittynyt ja kokonaisvaltainen analytiikkakyvykkyys mahdollistaa ketteryyden ja nopean reagointikyvyn muuttuvassa kilpailuympäristössä. Samalla se tukee epävarmuuden ja riskien hallintaa sekä päätöksentekoa, koska päätösten taustalla on laadukasta, ajantasaista ja ennakoivaa tietoa liiketoiminnan tueksi. Analytiikkakyvykkyys koostuu neljästä osa-alueesta, jotka ovat teknologia, johtaminen, organisaatiokulttuuri ja menetelmät, joilla data muunnetaan tiedoksi. Tässä tutkielmassa tarkastellaan analytiikkakyvykkyyden kehittämistä hankinnan päätöksenteossa. Tarkemmin tutkimus pyrkii selvittämään ja tunnistamaan miten data-analytiikkaa voidaan case-yrityksessä kehittää tukemaan hankintatyötä ja hankintaorganisaation tavoitteiden saavuttamista. Analytiikkaa hyödynnetään hankinnassa vaihtelevasti ja sen hyödyntämisessä voi esiintyä moninaisia haasteita. Tutkimuksen tavoitteena on siis selvittää miten case-yrityksen hankintaorganisaatio voi kehittää analytiikkakyvykkyyttä hankinnan päätöksenteon tueksi. Näin ollen tutkielman päätutkimuskysymys on: 1. Miten hankinnan analytiikkakyvykkyyttä voidaan kehittää case-yrityksessä niin, että se tukee tavoitteiden saavuttamista? Päätutkimuskysymyksen tueksi on määritelty alatutkimuskysymykset, jotka tukevat vastaamista päätutkimuskysymykseen. Tutkielman alatutkimuskysymysten tarkoituksena on näin ollen selvittää mitkä ovat analytiikan hyödyntämisen keskeiset haasteet ja analytiikkaan kohdistuvat tarpeet. Lisäksi tutkielmassa pyritään tunnistamaan tekijöitä, jotka edesauttavat analytiikan kehittämistä.Tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena, jossa haastateltiin case-yrityksen hankintaorganisaation työntekijöitä puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Aineiston analysoinnin kautta muodostettiin datastruktuurit, johon kerättiin tutkimuksessa havaitut analytiikkahaasteet, -tarpeet ja analytiikan kehitystekijät. Tutkimuksen tuloksien avulla kuvattiin myös analytiikkakyvykkyyden kehitysdimensiot ja toimenpiteet, joilla kyvykkyyttä voidaan kehittää jokaisella osa-alueella. Näillä aineistonkeruu ja -analysointimenetelmillä saatiin syvällinen ja kontekstisidonnainen ymmärrys analytiikkakyvykkyyden kehittämisestä hankinnan päätöksenteossa.Tutkimuksen perusteella analytiikkakyvykkyyden kehittäminen hankinnassa edellyttää teknologian, johtamisen, organisaatiokulttuurin ja menetelmien kokonaisvaltaista ja systemaattista kehittämistä. Teknologiainvestoinnit, järjestelmäintegraatiot ja älykkään analytiikan käyttöönotto mahdollistavat ajantasaisen ja luotettavan tiedon hyödyntämisen. Johtamisen osalta datalähtöisen päätöksenteon vahvistaminen ja resurssien suuntaaminen analytiikkaan tukevat hankinnan tavoitteiden saavuttamista. Organisaatiokulttuurin osalta korostuu luottamuksen rakentaminen dataan ja toimintatapojen kriittinen arviointi. Menetelmien tasolla tarvitaan yhtenäisiä sääntöjä, mittaristoja ja osaamisen kehittämistä, jotta analytiikka linkittyy strategisiin tavoitteisiin. Tutkimus sijoittuu resurssipohjaiseen näkökulmaan (RBV) ja osoittaa, että analytiikkakyvykkyys on organisaation dynaaminen ja strateginen voimavara. Tulokset täydentävät aiempaa kirjallisuutta yhdistämällä teknologian, osaamisen, kulttuurin ja johtamisen näkökulmat. Käytännön tasolla tutkimus tarjoaa suosituksia kehitystoimenpiteisiin, joiden avulla hankintaorganisaatio voi siirtyä kohti datalähtöistä ja kilpailukykyistä analytiikan hyödyntämistä ja kehittämistä.
Keywords: Analytiikkakyvykkyys, Big data, Data-analytiikka, Hankinta