”Paremmalla yhteistyöllä saatais paljon aikaan” : Millaisia nuorten aikuisten asiakasryhmää koskevia kehitettäviä kohteita sosiaalityöntekijät näkevät palvelujärjestelmässä - Tuomi-Andersson, Katri (My University, 2024)
Pro gradu -tutkielmani käsittelee nuorten aikuisten sosiaalityössä työskentelevien sosiaalityöntekijöiden näkemyksiä kehitettävistä kohteista palvelujärjestelmässä. Tarkastelen lisäksi, millaisia merkityksiä nuorten aikuisten sosiaalityössä työskentelevät sosiaalityöntekijät antavat moniammatilliselle yhteistyölle ja miten nuoriin aikuisiin kohdistuvaa työskentelyä voisi kehittää sosiaalityön näkökulmasta. Tutkielmani aineisto koostuu haastatteluaineistosta. Haastattelin tutkielmaani varten kuutta nuorten aikuisten sosiaalityössä työskentelevää sosiaalityöntekijää. Aineiston analyysi on toteutettu aineistolähtöisenä sisällönanalyysinä. Tutkielmani tulosten mukaan sosiaalityöntekijät näkevät palvelujärjestelmän keskeisinä kehitettävinä kohteina toimivampien rakenteiden luomisen, palveluiden paremman resurssoinnin sekä moniammatillisen yhteistyön sujuvoittamisen. Yhtenä kehitettävänä kohteena nousi esille myös pallottelu ilmiönä eli vastuun siirtely ja väistely moniammatillisessa verkostotyössä. Vastuun väistäminen ja pyrkimys siirtää asiakkaan asia kokonaisuudessaan nuorten aikuisten sosiaalityön hoidettavaksi nähtiin erityistä huomiota vaativana kehittämisen kohteena. Myös palveluja yhteen sovittava johtaminen nähtiin toivottavana kehityssuuntana. Tutkielmani perusteella moniammatillisen yhteistyön kitkakohtien tunnistaminen ja niihin puuttuminen on tärkeää, jotta moniammatillinen yhteistyö voi sujua mahdollisimman tehokkaasti ja kaikkien osapuolten asiantuntemus saadaan parhaalla mahdollisella tavalla hyödynnettyä. Nuorten aikuisten sosiaalityön asiakkaiden haasteisiin ei ole mahdollista vastata vain sosiaalityön keinoilla, monet asiakkaiden nykytilanteeseen johtaneista tekijöistä ovat muotoutuneet pitkän ajan kuluessa ja näiden tekijöiden purkaminen vaatii pitkäkestoista työskentelyä. Moniammatillisen työskentelyn haasteista huolimatta se näyttäytyy välttämättömänä työvälineenä, jolla pystytään purkamaan asiakkaiden haasteita ja edistämään asiakkaan tavoitteita.
Keywords: nuori aikuisuus, syrjäytyminen, palvelujärjestelmä, sosiaalityöntekijän näkemykset