Heel pain among adolescents during sports. A current concept narrative review. - Aho, Joni (My University, 2021)
Artikkelin aihe on liikunnallisesti aktiivisen nuoren kantapääkivun diagnostiikka. Erityisesti nuorelle urheilijalle kantapääkivulla voi olla merkittäviä vaikutuksia harrastuksiin, mutta oireet ovat yleisiä vähemmän tavoitteellista liikuntaa harrastavilla nuorillakin. Yleisin syy nuorten kantapääkipuun tässä potilasryhmässä Severin tauti on. Kantapään kipuun on kuitenkin muitakin syitä. Päättäessä diagnoosia ja hoitoa tulisi arvioida vaihtoehtoisia diagnooseja. Nuoria hoitavan lääkärin tulisi tuntea kantapääkivun monet mahdolliset syyt. Nuorten kantapääkivuista tehtiin kirjallisuuskatsaus. Tämän perusteella kirjoitettiin artikkeli, johon sisällytettiin 10 kliinisesti merkittävintä sairautta. Artikkelissa jokaiselle sairaudelle esitetään tyypillinen potilastapaus. Kasvuvaiheessa oleva kantapään alue on herkempi erilaisille häiriöille kuin aikuisen vastaava alue. Usea kantapääkivun syy liittyy jollain tavalla kuormitukseen. Alkuvaiheessa kipu esiintyy usein liikunnan jälkeen. Pidemmän ylirasituksen myötä kipu alkaa esiintyä jo rasituksen aikana ja lopulta kipua tulee jo levossakin. Useimmissa kiputiloissa esiintyy kipua, joka usein pahenee rasituksen myötä ja mahdollisesti esiintyy turvotusta. Kuitenkin joissain sairauksissa kipu esiintyy tarkasti rajatulla alueella ilman turvotusta ja lääkäri voi jo näillä tiedoilla saada tarkan diagnoosin. Useimmat kantapään sairaudet eivät edellä traumaa, ja usein kantapäässä on esiintynyt kipuilua jo pitkään. Tällaisessa tapauksessa aiheellisia ovat kuvantamistutkimukset, erityisesti magneettikuvantaminen. Magneettikuvantaminen voi tunnistaa sekä pehmytkudokseen liittyvät että luuhun liittyvät ongelmat. Diagnoosin tekemisessä auttavat siis esitiedot, kliininen tutkimus ja tarvittaessa kuvantaminen, mutta on kuitenkin muistettava, että Severin tauti on yleisin mutta ei ainoa syy nuoren kantapääkipuun.