Covid-19 pandemi, maktlöshet och livsåskådning - Lindfelt Mikael; Karlsson Linda; Antfolk Jan; Soveri Anna (Finland, 2025)
Covid-19 pandemi, maktlöshet och livsåskådning
I den här studien undersöker vi i vilken utsträckning människor använder sig av livsåskådningsrelaterade förklaringar till den pandemi som sköljt över världen sedan december 2019. Syftet med studien är dubbelt. Det första syftet är att undersöka om det finns ett samband mellan en hälsofarlig situation och livsåskådningsmässigt relevanta dimensioner under den första vågen av pandemin. Den andra avsikten är att undersöka om det finns ett samband mellan upplevd maktlöshet, livsåskådningstolkningar och förklaringar å ena sidan och attityder till vaccin å andra sidan. Genom att fokusera på ett potentiellt framtida vaccin i en verklig kris undersöker vi om det finns något samband mellan känslan av maktlöshet i situationen och tendensen att se vaccin som en lösning på krisen. Vår studie visar att det inte verkar finnas något empiriskt stöd för det hypotetiska antagandet att pandemisituationen skulle synliggöra eller aktualisera vissa livsåskådningar. Våra resultat visar vidare att maktlösheten under pandemisituationen inte var relaterad till tendensen att vända sig till livsåskådningsmässiga förklaringar av pandemins uppkomst och utfall.
COVID-19 Pandemic, Powerlessness, and Life Stance
In this study, we examine the extent to which people support life stance–related explanations for the pandemic that has swept the world since December 2019. The purpose of the study is twofold. The first is to investigate whether there is a connection between the health-threatening situation of and life stance–relevant dimensions during the first wave of the pandemic. The second is to investigate whether there is a connection between perceived powerlessness and life stance interpretations and explanations on the one hand and a then-forthcoming COVID-19 vaccine on the other. By focusing on how a potential future vaccine is imagined in a real crisis, we investigate whether there is a connection between the feeling of powerlessness in the situation and the tendency to see vaccines as a solution to the crisis. Our study shows that there seems to be no empirical support for the theoretical assumption that a pandemic situation would make visible certain life stance views. Our results further indicate that the powerlessness experienced during the pandemic situation was not related to any tendency to turn to life stance explanations for the pandemic’s origins or eventual outcome.