Sodat ja tuberkuloosi - Anttila, Veli-Jukka; Soini, Hanna; Vasankari, Tuula (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Sotiin liittyy monia tekijöitä, jotka edistävät keuhkotaudin eli tuberkuloosin tartuntoja. Tässä katsauksessa käymme kahden esimerkin avulla läpi sotiin liittyviä tuberkuloositartuntoja: keuhkotaudin aiheuttamien sairastumisten jääkäriliikkeessä sekä käynnissä olevan Ukrainan sodan aiheuttaman pakolaisuuden vaikutusten tuberkuloosin ilmaantumiseen Suomessa ja Länsi-Euroopassa. Jääkäreistä yli 4 % sairastui ja kuoli keuhkotautiin. Suomessa ukrainalaispakolaisilla vuosina 2022-2024 todettiin 46 tuberkuloositapausta, joista 16 on ollut lääkkeille vastustuskykyisiä infektioita. Terveydenhuoltojärjestelmämme pystyy hoitamaan nämä ilman, että syntyisi laajoja tartuntaketjuja.