Trikomonaksen hoito metronidatsolilla alkoholinkäytön aikana - Rantala, Sinikka; Ratia, Riitta; Kero, Katja; Savontaus, Eriika; Hieta, Niina (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Trikomoniaasi on alkueläimen aiheuttama maailmanlaajuisesti yleinen mutta Suomessa harvinainen sukuelinalueen infektio. Siihen tehoavat ainoastaan 5-nitroimidatsoliryhmän lääkkeet. Vaikka valmisteyhteenveto varoittaa metronidatsolin ja tinidatsolin osalta alkoholin yhteiskäytöstä mahdollisen disulfiraamireaktion kaltaisen reaktion (antabusreaktio) varalta, ei vakuuttavaa tutkimusnäyttöä tällaisen yhteisvaikutuksen olemassaolosta ole. Meta-analyysin perusteella kerta-annoshoitoon metronidatsolilla liittyy enemmän hoidon epäonnistumisia kuin kuuriluontoiseen hoitoon, mahdollisesti myös enemmän haittavaikutuksia, minkä vuoksi trikomoniaasin ensilinjan hoidoksi suositellaan metronidatsolia 400–500 mg kahdesti vuorokaudessa seitsemän päivän ajan. Kuvaamme potilaan, joka sai trikomoniaasin hoidoksi metronidatsolia päivittäisen alkoholinkäytön aikana.