Tieteen tulevaisuuksien ennakointi - Virmajoki Veli (Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto, 2022)
Tässä artikkelissa käsittelen tieteen tulevaisuuksien ennakointia. Keskeisyydestään huolimatta tieteen tulevaisuuksien ennakointia ei ole kartoitettu systemaattisesti. Tuon esiin siihen liittyviä mahdollisuuksia mutta myös erityisongelmia. Monet tieteen tulevaisuuksien ennakointiin liittyvät seikat, kuten ennakoinnin rajat ja eettinen päätöksenteko, ovat tärkeitä myös muussa ennakoinnissa, ja tämän vuoksi tieteen tulevaisuuksien ennakoinnin tarkastelulla on myös laajempaa relevanssia tulevaisuudentutkimuksen kentällä. Tuon myös esiin, miten tieteen tulevaisuuksista voidaan muotoilla teorialähtöisiä skenaarioita, mikä mahdollistaa tiettyjen skenaarioiden tarkastelun kuvauksina teoreettisesti mahdollisista tulevaisuuksista.
Tulevaisuudentutkimus tutuksi – Perusteita ja menetelmiä