Toisinajattelija ja avautuva Neuvostoliitto : Juri Orlovin suhtautuminen Neuvostoliitossa vuosien 1986–1991 aikana tapahtuviin muutoksiin - Uitto, Juliaana (My University, 2026)
Tutkielma käsittelee neuvostoliittolaisen toisinajattelijan Juri Orlovin tulkintaa Neuvostoliiton avautumisesta vuosina 1986–1991. Sen tarkoituksena on valottaa vuonna 1986 länteen vankeudesta vapautuneen toisinajattelijan näkemyksiä Neuvostoliiton avautumisesta sekä eri toimijoiden vaikutuksesta tähän avautumiseen. Tärkeimpänä tutkimusaineistona toimii Orlovin vuoden 1991 alkupuolella julkaistu omaelämänkerta Dangerous Thoughts sekä Orlovin vuonna 1987 Yhdysvalloissa tiedeyhteisölle pitämä puhe. Tarkastelen alkuperäisaineistoa tutkimuskirjallisuuden kanssa laadullisella analyysilla käyttäen metodeina lähilukua ja erityisesti kontekstualisointia. Tutkielma tuo esiin, että näissä aineistoissa Orlov ei anna kunniaa Neuvostoliiton avautumisesta Neuvostoliiton kommunistiselle puolueelle tai Gorbatšoville. Omaelämänkerrassa Orlov esittää kovaa kritiikkiä Gorbatšovin glasnostia ja erityisesti sen tarkoitusperiä kohtaan. Sen sijaan Orlov korostaa toisinajattelijoiden sekä opposition ja erityisesti kansan vaikutusta maan avautumiseen. Orlovin mukaan toisinajattelijoiden tekemä työ suljetussa Neuvostoliitossa avasi maata. Orlovin mukaan kansa kannatti toisinajattelijoiden ajatuksia sekä oppositiota ja oli menettänyt uskonsa kommunismiin. Tutkielmani osoittaa, että Orlovin näkemykset kansan mielipiteestä sekä toisinajattelijoiden paikasta Neuvostoliiton avautumisessa heijastelevat toisinajattelijoiden muistelmille tyypillisiä tapoja esittää toisinajattelijoiden tietävän kansan tahto ja puhuvan heidän puolestansa. Tutkielman alkuperäisaineistot on suunnattu läntiselle yleisölle. Tutkielmani tuo esiin, että Orlov käsittää näissä aineistoissa lännen vaikutusvaltaisena. Tutkielmani pohtii tämän yhteyttä toisinajattelijoiden tapaan hyödyntää länttä omassa aktivismissaan. Orlov puhuu aineistoissa rauhan ja ihmisoikeuksien yhteen liittämisen puolesta ja tutkielmani tuo esiin, että Orlovin argumentit vastaavat muiden itäblokin toisinajattelijoiden tapaa käsittää rauha. Tutkielmani tuo myös esiin, että Orlovin kova kritiikki Gorbatšovia kohtaan saattaa olla sidoksissa Orlovin vaikuttamispyrkimyksien kanssa.
Keywords: toisinajattelijat, Neuvostoliitto, glasnost, ihmisoikeudet, liennytys