Ukrainalaiset oppilaat käsitöissä : käsitöitä opettavien opettajien kokemuksia - Aaltio, Eero; Koskela, Nea (My University, 2025)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli selvittää käsityötä opettavien opettajien kokemuksia ukrainalaisista oppilaista käsityön opetuksessa, ja miten opettajat opettavat käsitöitä yhteisen kielen puuttuessa. Ukrainasta on tullut paljon pakolaisia Suomeen sodan myötä, joten aihe on ajankohtainen ja kiinnostava. Tutkimus on laadullinen ja aineisto kerättiin Webropol-kyselyllä, jossa avointen kysymysten avulla saatiin kerättyä vastaajien kokemuksia aiheeseen liittyen. Vastaajia oli yhteensä 14, joista seitsemän käsityön aineenopettajia ja seitsemän luokanopettajia. Aineisto analysoitiin laadullisella sisällönanalyysilla, jossa aineisto teemoitettiin. Aineistosta selvisi, että yhteisen kielenpuute on välillä haasteena opetuksessa, mutta opetusta muokkaamalla saadaan oppilaat paremmin ymmärtämään mitä ollaan oppimassa. Ukrainalaiset oppilaat pääsääntöisesti pitävät käsityön opetuksesta ja kokevat sen palkitsevana.
Keywords: käsityön opetus, ukrainalaiset oppilaat