Säätiön tilintarkastus : Käsiteanalyyttinen tutkimus säätiön tilintarkastuksen erityispiirteistä - Holmberg, Ida (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielmassa analysoidaan säätiömuotoisen toiminnan tilintarkastukselle asettamia erityisvaatimuksia. Tarkastelu sijoittuu säätiölain kokonaisuudistusta (487/2015) ja Euroopan unionin tilintarkastusreformia (2006/43/EY, 2014/56/EU ja (EU) 537/2014) seuranneeseen lainsäädännölliseen kontekstiin, eikä tarkoituksena ole ottaa kantaa muutosten sisältöön. Säätiö on määrätarkoitukseen luovutettu erillisvarallisuus, jota hallinnoidaan Patentti- ja rekisterihallituksen valvonnan alaisuudessa. Viranomaisen suorittama laillisuusvalvonta perustuu olennaisilta osin tilintarkastukseen, minkä vuoksi tilintarkastuksella on merkittävä rooli säätiövalvonnassa. Tämä poikkeuksellinen rooli asettaa säätiön tilintarkastukselle paineita, joihin vastaaminen on koettu ongelmalliseksi. Tutkielma on laadittu käsiteanalyysinä, jossa säätiön tilintarkastuksen käsitettä analysoidaan aiemman kirjallisuuden ja tutkimustiedon pohjalta. Käsitteen jäsennellyn kuvauksen toivotaan antavan välineitä säätiön tilintarkastukseen liittyen koettuihin haasteisiin vastaamiseen. Tarkastelun perusteella voidaan todeta, että säätiöiden tilintarkastusta olennaisesti määrittäviä tekijöitä ovat omistaja- ja jäsenkunnan puuttuminen, edelliseen liittyvä erityinen riippumattomuusproblematiikka, toimintakertomuksen korostunut rooli sekä tilintarkastuksen poikkeuksellinen asema osana julkista valvontaa. Suomessa tilintarkastajalle ei ole tavallisesti asetettu viranomaisvalvontaan liittyvää tehtävää, mutta säätiöiden tilintarkastuksen poikkeuksellista roolia voidaan perustella yhteiskunnallisella kustannustehokkuudella.