Yksilön sopeuttajia vai yhteiskunnan muuttajia? Tuloksellisuusarviointi vammaisjärjestöjen ja vammaisten ihmisten välisen suhteen määrittäjänä - Koskinen, Pekka; Kauppila, Aarno (Hallinnon tutkimuksen seura, 2026)
Raportointivelvollisuus ja tuloksellisuusarviointi ovat tulleet kiinteäksi osaksi kansalaisjärjestöjen jokapäiväistä toimintaa viime vuosikymmeninä. Artikkelissa tarkastellaan tuloksellisuusarviointia vammaisjärjestöjen kannalta. Aineistomme koostuu Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen julkaisemista strategioista, oppaista ja järjestöille suunnatuista koulutusmateriaaleista sekä kolmesta vammaisjärjestöjen tuloksellisuuskatsauksesta. Kysymme, miten tuloksellisuuskatsauksilla hallitaan käsitystä vammaisjärjestöistä, niiden tehtävästä ja roolista sekä miten niillä määritetään vammaisjärjestöjen ja vammaisten ihmisten välistä suhdetta? Hallinnan analytiikan käsitteitä hyödyntämällä artikkelissa esitetään, että nykyisenkaltainen tuloksellisuusarviointi ohjaa vammaisjärjestöjä näkemään vammaiset ihmiset lähinnä toimenpiteiden kohteina. Tämä käsitys on jännitteinen vammaisliikkeen näkemykselle, jonka mukaan vammaisjärjestöjen tulisi toimia vammaisten ihmisten äänen esiintuojina ja demokraattisen osallistumisen areenoina.
This article examines how performance assess ment shapes the relationship between Finnish disability organizations and their members. Using governmentality studies as a methodological lens, we show that, despite pluralistic rhetoric, assessment promotes a narrow vision of organizational tasks. The data consists of policies, instructions, and guidelines published by the Funding Centre for Social Welfare and Health Organisations. Focusing on the notion of the “target group” in efficiency assessment reports, we argue that assessment practices influence how organizations are expected to understand their constituency. Rather than aligning with the disability movement’s vision of organizations as advocates for members’ interests and as plat forms for political participation, performance assessment positions people with disabilities primarily as passive recipients of social support.