Neutrofiilien solunulkoiset ansat - merkitys immuunipuolustuksessa ja tautien patogeneesissä - Becker, Lauri (My University, 2026)
Immuunipuolustuksen runsaslukuisimpia valkosoluja ovat neutrofiilit. Neutrofiilien on jo kauan tiedetty taistelevan patogeeneja vastaan fagosytoimalla. Hiljattain on kuitenkin löydetty myös mekanismi, jossa neutrofiilit tuhoavat itsensä samalla vapauttaen verkkomaisia rakenteita, jotka vangitsevat ja neutralisoivat bakteereita, viruksia ja sieniä. Näiden neutrofiilien solunulkoisiksi ansoiksi kutsuttujen rakenteiden koostumus ja muodostumismekanismit sekä toimintaa immuunipuolustuksessa on pyritty selvittämään viimeisen 20 vuoden ajan. Immuunipuolustusta tukevien toimintojen ohella ansojen on huomattu kuitenkin myös edistävän useita patologisia tiloja, kuten syöpää. Tutkimuksen painopiste onkin siirtynyt selvittämään ansoista aiheutuvia haitallisia vaikutuksia ja mahdollisia hoitokeinoja niiden lievittämiseen. Tämä kirjallisuuskatsaus kokoaa yhteen tämänhetkistä tietoa ansojen rakenteesta ja muodostumisesta, toiminnasta immuunipuolustuksessa sekä haitallisista vaikutuksista eri patologisissa tiloissa.
Keywords: neutrofiili; NEToosi; immunipuolustus; solukuolema