Hammashoitopelkoon liittyvät huomioharhat - Rantanen, Milja (My University, 2025)
Hammashoitopelko on yleistä ja sen etiologia on monitekijäinen. Tässä kirjallisuuskatsauksessa etsittiin tietoa huomioharhojen yhteydestä hammashoitopelkoon. Katsauksessa selvitettiin erilaisia menetelmiä, joilla huomioharhaa on tutkittu sekä sitä, onko näissä tutkimuksissa pystytty osoittamaan huomioharhaa hammashoitopelkoisilla. Tämä tieto on hyödyllistä hammashoitopelon ymmärtämisessä, ehkäisyssä ja hoidossa. Kirjallisuuskatsauksessa käytettiin PubMed- ja Embase-tietokantojen julkaisuja. PubMedistä haettiin tietoa kahdella eri hakulausekkeella ja Embasesta yhdellä hakulausekkeella. Aineistosta rajautuivat pois sellaiset julkaisut, jotka eivät sisältäneet kirjallisuuskatsauksen aiheen kannalta hyödyllistä tietoa. Hakulausekkeilla toteutetun kirjallisuushaun lisäksi katsaukseen sisällytettiin joitain muitakin aiheeseen sopivia artikkeleita. Tämän kirjallisuuskatsauksen keskeisin johtopäätös on, että hammashoitopelkoisten huomioharha on kyetty toistuvasti tuomaan esille erilaisilla tutkimusmenetelmillä. Tutkimuksia on vähän, mutta löytämistämme julkaisuista vain yhdessä huomioharhaa ei havaittu. Huomioharha vaikuttaa kuitenkin olevan erilaista tutkimusten välillä: joissakin tutkimuksissa tutkittavat osoittivat lisääntynyttä huomiota uhkaa kohtaan; toisissa taas tutkittavat osoittivat uhan välttelyä. Tätä voi selittää nk. valppaus-välttämismalli (engl. vigilance-avoidance model), jota kaikki tutkimukset eivät kuitenkaan tue. Huomioharhan ja hammashoitopelon välistä yhteyttä on tärkeää tutkia lisää eri-ikäisillä ja suuremmilla otosryhmillä.
Keywords: hammashoitopelko, huomioharha, tiedonkäsittely