Tilintarkastajan ja tilintarkastusyhteisön tarjoamat konsultointipalvelut - verotarkastajien näkökulmia verotarkastuksessa - Varjonen, Saija (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Verohallinnon suorittaman verotarkastuksen kohteena on yrityksen kirjanpito ja tilinpäätös, joihin yrityksen verotus perustuu. Tilintarkastuksen tarkoitus on varmistaa, että tilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan kirjanpitovelvollisen taloudellisesta asemasta. Verotarkastuksessa tarkastettava aineisto tarkastetaan pääosin myös tilintarkastuksen yhteydessä, mutta näkökulma on eri, ja siksi kirjanpitoa ja tilinpäätöstä laatiessa tulisi ottaa huomioon myös verotuksen näkökulma. Verosuunnittelulla tarkoitetaan yritykselle edullisimman toimintavaihtoehdon etsimistä sekä hallitsemattomien verotustilanteiden estämistä, kuten yritysrakenteen avulla verotettavan tuloksen järjestelyä. Verosuunnittelua tai -konsultointia tarjoavat erityisesti suuret tilintarkastusyhteisöt, eli BigFour-yhteisöt, jotka voivat toimia samalla myös yrityksen lakisääteisenä tilintarkastajana. Tilintarkastajan riippumattomuus on useissa tutkimuksissa katsottu vaarantuneen kyseisessä tilanteessa, mutta monet tutkimukset ovat myös vahvistaneet tilintarkastuksen laadun parantuneen. Tutkimuksen tarkoitus oli analysoida millainen näkemys verotarkastajilla on verokonsultointipalveluihin, ja miten nämä palvelut huomioidaan verotarkastusta tehdessä, vai huomioidaanko niitä mitenkään. Samalla tutkittiin verotarkastajien näkemyksiä verokonsultoinnin hyödystä ja tarpeellisuudesta erilaisissa liiketoimintatilanteissa. Tutkimuksen tutkimusotteena käytettiin toiminta-analyyttistä tutkimusotetta, jonka tarkoituksena on kuvailla ja ymmärtää tutkittavaa ilmiötä. Tutkimussuuntaus tutkimuksessa oli kvalitatiivinen ja tutkimusmenetelmänä teemahaastattelu. Haastatteluista saatiin laaja aineisto ja tutkimuksen keskeisenä tuloksena saatiin kattava ja yksityiskohtainen kuvaus siitä, miten verotarkastajat huomioivat yrityksen hyödyntämän verokonsultointipalvelun verotarkastuksen yhteydessä ja millainen näkemys heillä on kyseisten palveluiden hyödystä. Verotarkastajien mukaan yrityksen hyödyntämä verokonsultointi ei vaikuta suoraan suoritettavan verotarkastuksen lopputulokseen, eikä puhdas tilintarkastuskertomus ole tae verotuksellisesti oikein tehdystä kirjanpidosta tai tilinpäätöksestä. Pääasiassa verotarkastajat kokivat verokonsultointipalvelut hyödyllisinä, mikäli yrityksen oma osaaminen ei kyseisessä asiassa riitä ja mikäli osaamista asiassa tilintarkastajalta tai tilintarkastusyhteisöltä löytyy. Palveluita on hyödynnetty myös veron kierrossa keinotekoisesti luodun järjestelyn kautta sekä harmaassa taloudessa, jolloin niiden käyttö on verotarkastajien mukaan turhaa ja lainvastaista.