Lääkkeiden saatavuushäiriöt ja niiden hallinta - Matilainen, Jenni (My University, 2024)
Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat yleistyneet viime vuosien aikana merkittävästi niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Saatavuushäiriöille ei aina löydy yhtä syytä, sillä ne voivat johtua monista eri tekijöistä ja ilmetä missä tahansa toimitusketjun vaiheessa. Saatavuushäiriöt voivat aiheuttaa merkittäviä haasteita terveydenhuollolle, heikentää potilasturvallisuutta sekä viivyttää tai estää hoidon saamisen kokonaan. Tässä tutkielmassa käsitellään lääkkeiden saatavuushäiriöitä ja niiden hallintakeinoja, painottaen erityisesti Suomen tilannetta. Tutkielman tavoitteena on tunnistaa saatavuushäiriöiden taustalla olevia syitä sekä löytää ratkaisuja saatavuushäiriöihin. Tutkielmassa hyödynnettiin tieteellisiä artikkeleja, raportteja sekä lainsäädäntöä saatavuushäiriöiden syiden ja ratkaisukeinojen selvittämiseksi. Tulokset osoittivat, että saatavuushäiriöitä esiintyy erityisesti reseptilääkkeiden ja yleisesti käytössä olevien lääkkeiden kohdalla. Saatavuushäiriöiden taustalla yleisimmät syyt olivat nopeat kysynnän vaihtelut sekä ongelmat toimitusketjun alkupäässä, kuten lääkkeiden valmistuksessa ja tuotannossa. Lisäksi tunnistettiin useita keinoja Suomen ja Euroopan tasolla, kuten velvoitevarastointi ja seuranta-alustat, joilla voidaan hallita saatavuushäiriöitä ja vähentää niiden vaikutuksia. Yhteenvetona voidaan todeta, että lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat merkittävä haaste ja ne vaikuttavat laajasti valtioon, lääkeyrityksiin sekä potilaisiin. Vaikka saatavuushäiriöiden hallintaan on kehitetty erilaisia keinoja ajan myötä, Suomen lääkehuollon järjestelmästä löytyy edelleen parannettavaa. Lääkkeiden saatavuushäiriöt tulevat todennäköisesti yleistymään entisestään, mikä korostaa uusien varautumiskeinojen hyödyntämistä lääkkeiden toimitusketjujen hallinnassa.
Keywords: lääkkeiden saatavuushäiriöt, lääkepula, velvoitevarastointi, Fimea