Mitä vuorovaikutteisessa ultraäänitutkimuksessa tapahtuu? - Latomäki, Niina (My University, 2020)
Vuorovaikutteisessa ultraäänitutkimuksessa havainnoidaan yhdessä tutkittavan, synnytyslääkärin ja psykologin kanssa sikiön hyvinvointia, ulkonäköä, liikkeitä ja toimintaa kohdussa. Tutkimuksessa käytetään apuna 2D- ja 4D- ultraäänitekniikkaa, jolloin sikiön ulkonäköä ja toimintaa voidaan tarkastella yksityiskohtaisemmin. Tutkimus kestää noin 40 minuuttia ja istunto etenee tutkittavan toiveiden mukaisesti. Tutkittavan ajatuksista ja kokemuksista keskustellaan samalla sikiötä tarkkaillen. Tässä opinnäytetyössä käytetty aineisto on videoitu vuorovaikutteisilta ultraäänitutkimuskäynneiltä. Vuorovaikutteisella ultraäänitutkimuksella pyritään selvittämään, voidaanko tutkimusmenetelmällä auttaa lievistä masennus- ja ahdistusoireista kärsivän äidin ja sikiön välisen kiintymyssuhteen muodostumista sekä parantaa äidin psyykkistä hyvinvointia raskauden aikana. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää vuorovaikutteisen ultraäänitutkimuksen kulkua, millaisia toistuvia kysymyksiä hoitohenkilökunta esitti tutkittavalle ja millaisilla kysymyksillä ultraäänitutkimuksen etenemistä ohjattiin. Lisäksi eri tutkimuskertojen väliltä etsittiin yhteisiä teemoja ja hoitohenkilökunnan toistuvia toimintoja sekä sitä, millaisia toiveita tutkittava esitti tutkimusten aikana. Tämän syventävän opinnäytetyön aineistona on 25 videota, joihin on tallennettu yhdeksän eri tutkittavan vuorovaikutteiset ultraäänitutkimukset. Kahdeksalta tutkittavalta on tallennettuna kolme vuorovaikutteista ultraäänitutkimusta ja yhdeltä ensimmäinen interventiokäynti. Videot litteroitiin osana syventävää opinnäytetyötä. Aineistosta kävi ilmi, että eri vuorovaikutteisista ultraäänitutkimuksista löytyi yhteisiä teemoja ja toistuvia kysymyksiä. Tutkittavan huolet ja toiveet sekä sikiön näkyvyys tutkimuksen aikana vaikuttivat tutkimuksen etenemiseen sekä esitettyihin kysymyksiin. Hoitohenkilökunta pyrki olemaan vaikuttamatta tutkittavan sanoituksiin sikiöstä, ja vahvistamaan tutkittavan ajatuksia toistamalla tutkittavan sanoituksia ja tunteita. Moni tutkittava koki, että sikiö konkretisoitui mielessä tutkimusten aikana.