Lisääntyvän aurinkoenergiatuotannon hiilijalanjälki - Ollikainen, Noora (My University, 2024)
Uusiutuvia energiamuotoja on kehitettävä vastaamaan maailman kasvavaa energiantarvetta fossiilisten polttoaineiden ehtyessä ja ilmastonmuutoksen kiihtyessä. Aurinkoenergiaa voidaan pitää yhtenä puhtaista uusiutuvista energiamuodoista, mutta sekään ei ole täysin päästötöntä. Tässä kirjallisuuskatsauksessa käydään ensin läpi aurinkoenergiatuotannon kehitystä ja toimintaperiaatteita. Toimintaperiaatteiden jälkeen työ siirtyy käsittelemään aurinkoenergiatuotannon ympäristövaikutuksia. Ympäristövaikutuksia käsitellään ensin laajemmin, josta siirrytään käsittelemään tarkemmin aurinkopaneelin valmistuksesta aiheutuvia päästöjä. Tämän jälkeen aurinkoenergiaa verrataan muihin energiamuotoihin sen elinkaaren hiilijalanjäljen ja veden kulutuksen osalta. Lopuksi työssä käydään lyhyesti läpi aurinkopaneelien kierrätystä ja tulevaisuutta. Työn tarkoituksena on esitellä aurinkoenergiatuotannon toimintaa sekä sen negatiivisia ja positiivisia ympäristövaikutuksia. Aurinkoenergiatuotannossa on potentiaalia suurenkin sähköntuotantoon. Uutuutensa takia energiamuodon kierrätysprosessit eivät kuitenkaan ole samalla tasolla tuotannon kanssa. Työ korostaa aurinkoenergiatuotannon kehityskohtia teknologioiden, paneelien suunnittelun ja kierrätyksen näkökulmista. EU:n vihreä siirtymä tähtää ilmastoneutraaliin Eurooppaan vuoteen 2050 mennessä. Tämän tavoitteen täyttymiseksi puhtaiden uusiutuvien energiamuotojen tutkimukseen ja käyttöönottoon tulee tehdä suuria sijoituksia. Tämä tarkoittaisi mm. entistä enemmän aurinkopaneeleja, joiden kierrätysprosessit ovat vielä kehityksen alla. Onko aurinkoenergia kestävää, jos kierrätys ei ole riittävän kehittynyttä tuotantoon nähden?
Keywords: aurinkoenergia, ympäristö, uusiutuva energia