Vanhempainvapaiden jakautuminen Suomessa ja sen taustatekijät - Kirjavainen, Iisa (My University, 2024)
Tutkielmassa tarkastellaan aikaisemman tutkimuskirjallisuuden perusteella miten vanhempainvapaat jakautuvat Suomessa ja mitä syitä vanhempainvapaiden jakautumisen taustalta löytyy. Tutkielman viitekehyksestä löytyy perinteisten sukupuoliroolien käsitteet ja niiden vaikutukset perheen rooleihin, sekä äitiyteen. Lisäksi viitekehyksessä on tietoa suomalaisesta perhevapaajärjestelmästä ja sen kehityksestä. Aineistona on seitsemän vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia ajalta 2008–2021 ja menetelmänä on kuvailevalla narratiivinen kirjallisuuskatsaus. Narratiivisen kirjallisuuskatsauksen avulla voidaan luoda laaja kuva tutkimuksen aiheesta ja tiivistää aikaisempaa tieteellistä tekstiä tuoden samalla uutta tietoa. Tutkielmassa selvisi, että vanhempainvapaat jakautuvat edelleen epätasaisesti, mutta vuosien aikana on tapahtunut positiivista muutosta isien vanhempainvapaiden pitämisessä. Etenkin isäkiintiön käyttöönottaminen ja sen muutokset ovat lisänneet isien vapaiden pitämistä. Tulokset osoittivat sosioekonomisilla eroilla olevan vaikutusta vanhempainvapaiden jakautumiseen. Äidin työasema ja koulutustaso olivat merkittävimmät tekijät. Mitä korkeampi koulutustaso tai työasema, niin isät käyttävät enemmän vanhempainvapaita ja vapaat jakautuvat tasaisemmin äidin ja isän välille. Myös yksilöllisiä eroja löytyi, vaikka aineistot olivat ristiriidassa iän merkityksestä isän vapaiden pitämisen vaikutuksiin. Sukupuoliroolikäsitysten ja normien vaikutukset näkyivät perheiden ajatuksista vanhempainvapaiden jakamisesta, sekä poliittisessa puheessa. Sosioekonomisten erojen vaikutukset vanhempainvapaiden jakautumiseen tuovat haasteen vanhempainvapaiden tasaisempaan jakautumiseen kaikissa väestöryhmissä. Myös syvällä olevat sukupuoliroolikäsitykset eivät muutu helposti, joten tulevaisuuden haasteena on muuttaa ihmisten käsityksiä palkattoman ja palkallisen työn jakautumisesta.
Keywords: vanhempainvapaa, perhevapaa, perhevapaajärjestelmä, sukupuolten tasa-arvo