Kasviyhteisön lajimäärän merkitys komealupiinin (Lupinus polyphyllus) levittäytymiseen tienpientareilla Etelä-Savossa - Pekurinen, Milla (My University, 2024)
Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaisen levinneisyysalueensa ulkopuolelle ihmisen mukana. Ne voivat aiheuttaa invaasioita, jolloin ne levittäytyvät eliöyhteisöissä tehokkaasti ja aiheuttavat niille haittaa. Bioottisen resistenssin hypoteesin (engl. biotic resistance hypothesis) mukaan eliöyhteisöjen monimuotoisuus voi auttaa niitä vastustamaan vieraslajien invaasioita. Tutkin, pitääkö tämä hypoteesi paikkansa Suomessa kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi määritellyn hernekasvin, komealupiinin (Lupinus polyphyllus Lindl.), tapauksessa. Tutkimuskysymykseni oli, riippuuko komealupiinin levittäytyminen tienpientareilla kasviyhteisön lajimäärästä tai tietyistä muista ympäristötekijöistä (heinä- ja karikepeittävyys, paljaan maan osuus, lupiinikasvuston koko). Hypoteesini oli, että lajimäärällä tai muilla tarkastelluilla ympäristötekijöillä on yhteys komealupiinin taimimäärään. Tarkastelin Etelä-Savossa Hirvensalmen kunnan suurimpien maanteiden pientareilla 31 komealupiinipopulaation viereltä kahdelta neliömetrin näytealalta eli kasvillisuusruudulta komealupiinin taimimäärää, muiden putkilokasvien lajimäärää, heinäpeittävyyttä, karikepeittävyyttä ja paljaan maan osuutta, ja lisäksi mittasin kunkin lupiinikasvuston pinta-alan. Testasin hypoteesiani usean selittävän tekijän regressioanalyysilla, jonka mukaan mikään tarkastelemistani muuttujista ei ollut yhteydessä lupiinin taimimäärään. Hypoteesini ei siis toteutunut, eikä näin ollen bioottisen resistenssin hypoteesi saanut tukea, joten tutkimukseni perusteella ainakaan kasviyhteisön monimuotoisuus ei näytä hillitsevän komealupiinin levittäytymistä Hirvensalmella. Tarkastelin lisäksi lähemmin kasvillisuusruutujen lajistoa, ja määritin 80 putkilokasvia laji- tai sukutasolle. Tarkastelin tutkimuspaikkojen kasvilajiston samankaltaisuutta pääkoordinaattianalyysilla, ja Mantelin testillä sain tietää, että tutkimuspaikkojen lajistossa oli lievää alueellista riippuvuutta. Mahdollisesti kaikki tutkimuspaikkani eivät olleet täysin toisistaan riippumattomia otosyksikköjä, mikä on voinut vaikuttaa regressioanalyysin tuloksiin. Tutkimukseni ei tukenut bioottisen resistenssin hypoteesia, ja tuotin yleistietoa kasvilajistosta sekä komealupiinin esiintymisestä ja runsaudesta Hirvensalmen tienpientareilla.
Keywords: kasviyhteisö, lajimäärä, vieraslaji-invaasio, komealupiini, Lupinus polyphyllus, tienpientareet