Suosituksia monikielisten lasten varhaisten matemaattisten taitojen tukemiseen – Temaattinen synteesi - Luomaniemi Katri; Kankaanpää Sanni; Hannula-Sormunen Minna (Suomen varhaiskasvatus, 2025)
Tämän  temaattisen  synteesin  tavoitteena  on  yhdistää  ja analysoida aiemmassa   tutkimuskirjallisuudessa   esiteltyjä   suosituksia   monikielisten   lasten varhaisten matemaattisten taitojen tukemiseen. Aineisto koostuu viidestä suosituksia sisältävästä   artikkelista,   jotka   on   julkaistu   aikavälillä   2011–2020.   Temaattisen synteesin   analyysivaiheita   noudattaen   ensin   artikkelien   sisältämät   suositukset koodattiin.  Toisessa  vaiheessa  koodauksen  perusteella  suosituksista  muodostettiin12deskriptiivistä teemaa, jotka ryhmiteltiin neljäänkategoriaan: (1) Matemaattisen toimijuuden vahvistaminen kulttuurisesti vastuullisin menetelmin, (2) Matematiikkapuheen    mahdollistaminen    (3)    Matemaattisen    oppimisympäristön tekeminen  arjessa  näkyväksi  sekä  (4)  Matemaattisen  ja  akateemisen  kielitaidon vahvistaminen. Deskriptiivisten   teemojen   pohjalta   luodun   analyyttisen   mallin mukaanvarhaiskasvatuksen    ammattilaiset    voivat    tukea    monikielisten    lasten matemaattisia     taitoja     tekemällä     matemaattisesta     toiminnasta     kulttuurisesti merkityksellistä,  tiedostamalla  omat  ennakkokäsityksensämatematiikan  ja  kielen oppimisestaja siirtämällä näkökulman puutteista vahvuuksiinsekä mahdollistamalla monipuoliset  tavat  osallistua  matematiikkapuheeseen  säännöllisesti.Suositusten kokoaminen  yhteen  täydentää  vielä  vähäistä  suomenkielistä  tutkimuskirjallisuutta monikielisten lasten varhaisten matemaattisten taitojen tukemisesta.Tutkimuksessa suosituksia  peilataan  suomalaiseen  varhaiskasvatukseen,  joten  sen  tulokset  voivat toimia   myös   pedagogisen   toiminnan   suunnittelun   tukena   varhaiskasvatuksen arjessa.
The aim of this thematic synthesis is to synthesize and analyze recommendations presented in previous research for supporting multilingual children's early mathematical skills. A search of major databases yielded five articles published between 2011 and 2020. According to the three-stage procedure of thematic synthesis, we first coded the recommendations in the articles. Second, we formed 12 descriptive themes, which were grouped into four categories: (1) strengthening mathematical agency with culturally responsible methods, (2) enabling math talk, (3) making the mathematical learning environment visible in everyday life, and (4) strengthening mathematical and academic language skills. In the third step, we generated an analytical model based on the descriptive themes. According to the analytical model, early childhood education professionals can support early mathematical skills of multilingual children by (1) making mathematical activities culturally relevant, (2) becoming aware of their own preconceptions about learning mathematics and language, and shifting the perspective from weaknesses to strengths, and (3) enabling versatile ways to participate in math talk on a regular basis. Synthesizing the recommendations complements the limited Finnish research literature on supporting multilingual children's early mathematical skills. We reflect the recommendations to Finland’s national core curriculum for early childhood education and care. Thus, the results of this study can be used to support the planning of pedagogical activities in early childhood education.